el medi i la societat

Páginas: 6 (1349 palabras) Publicado: 1 de febrero de 2015
UNITAT 1: EL MEDI I LA SOCIETAT
1. ELS RECURSOS NATURALS
a. TIPUS DE RECURSOS NATURALS: els recursos naturals són tots aquells bens que la humanitat obté de la natura per cobrir les necessitats biològiques o per satisfer les seves necessitats socials.
Són renovables o no renovables. Alguns de renovables poden tornar-se no renovables. Trobem dos tipus de recursos renovables: crítics iperennes.
Crítics: son renovables fins que deixen de ser-ho (ex: fusta)
Perennes: mai deixaran d’existir. (sol, vent, aigua..)
De no renovables trobem tres tipus:
Consumibles: un cop cremats o gastats, ja no n’hi ha (ex: carbó)
Recuperables: són les roques (sorra, grava, argila...)
Reciclables: els podem fer durar reutilitzant-los. (alumini, ferro...)
S’ha de tenir sostenibilitat ambiental,mantenir tots els recursos possibles i durant molt més temps. S’ha d’evitar la desforestació, la sobrepesca, la pèrdua de biodiversitat....
b. DISTRIBUCIÓ DELS RECURSOS NATURALS: estan repartits de manera molt desigual, i el repartiment d’aquests entre els humans també és diferent i es genera desigualtat d’oportunitats. Hi ha països rics que poden importar els recursos, els pobres no. Tenir riquesesnaturals (molts recursos) no garanteix el desenvolupament del país. (ex: Congo)

c. EL SÒL: la edafologia es la ciència que estudia la naturalesa del sol i la seva relació amb el medi ambient i les plantes.
El sòl és la capa més externa de la superfície, i aquesta capa sosté la vegetació i permet la vida animal i vegetal.
Només el 22% de la superfície terrestre es adequada per l’agriculturamoderna. És un recurs limitat i fràgil. (per l’erosió, la urbanització...) i té pèrdua de fertilitat per les activitats humanes.
El sòl també és el suport sobre el qual es desenvolupen les activitats humanes que han donat lloc al concepte: usos del sòl.

d. L’AIGUA DOLÇA: l’aigua dolça és indispensable per la vida. El 70% de la superfície del planeta és aigua, però només un 3% és aigua dolça, id’aquesta , tres quartes parts és sòlida (glaçada) i el 98% restant són freàtiques (sota terra)
Els països del món es divideixen en posseïdors i en no posseïdors. Això provoca situacions molt diferents entre les persones i en països en que bona part de la població no te accés a aigua potable.
per assegurar un recurs tan basic com l’aigua, cal adoptar mesures efectives d’estalvi: domèstic, sistemesde regadiu, però sobretot per evitar contaminació.

e. LA BIODIVERSITAT: és el conjunt de totes les espècies animals i vegetals que viuen al planeta i que estan relacionades. En l’actualitat, es diu, que s’està produint una sisena extinció massiva.
És provocada pels humans. Les anteriors tenien altres causes. Es calcula que s’estan reduint unes 30.000 espècies a l’any, bàsicament per l’impactede l’activitat humana:
Degradació dels hàbitats
Sobreexplotació
Introducció d’espècies exòtiques

f. ELS BOSCOS: abans de l’aparició de l’agricultura, els boscos i les selves cobrien un 45% de l’escorça terrestre. La tal·la per aprofitar la fusta (consumir, combustible, per conrear terra o per crear zones de pastures...) han limitat molt la zona boscosa amb un procés que encara continua. Hiha 4 tipus de boscos:
Boreals (nord)
Temperats (zones fredes)
Subtropicals (països càlids)
Tropicals (selves equatorials)
De tots aquests tipus, el que té més diversitat d’espècies vegetals i animals és el bosc plujós, l’equatorial. (la selva)
2. PRODUCCIÓ I CONSUM D’ENERGIA

a. FONTS ENERGÈTIQUES NO RENOVABLES: Majoritàriament, les fem servir ara. Les principals són els combustiblesfòssils (carbó, petroli i gas natural), i l’urani per l’energia nuclear.

El petroli: és un dels principals orígens de les emissions de CO2 a l’atmosfera, que son els gasos que provoquen l’efecte hivernacle. És un element fonamental per la producció de productes industrials fonamentals com el plàstic, asfalt,...
El carbó: va ser la gran font d’energia del s.XVIII. És responsable molt directe de...
Leer documento completo

Regístrate para leer el documento completo.

Estos documentos también te pueden resultar útiles

  • El medi i la societat
  • El medi i la societat
  • Biotecnología i societat
  • Espai i societat Sudamerica
  • Llengua, Cultura I Societat
  • Tecnologia I Societat
  • Habitatge i societat a catalunya (s.xxi)
  • Pac 1 Política I Societat

Conviértase en miembro formal de Buenas Tareas

INSCRÍBETE - ES GRATIS