El Modernisme català i el Cafè de la Marina

Páginas: 5 (1126 palabras) Publicado: 11 de noviembre de 2013
EL MODERNISME

Finals segle XIX - principis segle XX. Mort de Joan Maragall 1911 (data de tancament)
Moviment que abarca totes les arts: literatura, pintura, arquitectura, escultura, orfebreria(joies).
Artistes modernistes – volen trencar amb el passat cultural i burgès de la Renaixença i transformar la cultura en una de moderna i oberta per equiparar-se amb el que s'escrivia a Europa. Fantrontollar la societat immovilista(que es resisteix al canvi) que hi ha en aquell moment.
Organitzen festes per fer intercanvi d'idees, per comentar les seves creacions. Les festes s'acostumen a fer a Sitges(Cau Ferrat). La primera festa es fa el 1892.
Dues tendències diferents:
-Regeneracionisme – volen una literatura contemporània i compromesa amb la societat. Ataquen lo conservador-Esteticisme – tendència que conrea l'art per l'art, fins a considerar-lo un valor absolut de les seves idees.

LA NARRATIVA

Obres de temàtica rural, decadentista i costumista.
Temàtica rural
-ambientades en la natura, personatges pagesos. 3 autors destacats:
•Raimon Casellas- defensor de l'art per l'art. Introductor d'aquesta temàtica amb 'Jocs feréstecs'
•Victor Català- Una dona sota aquestpseudònim (Catalina Albert). Descriu de forma subjectiva el món rural, és un ambient sinistre, la natura és un factor negatiu que pot destruir els personatges, i aquests han de véncer la natura. Obres amb riquesa lingüística i bellesa estilística.
•Josep Pous i Pagès. Va començar quan acabava el modernisme. La seva obra ' La vida i la mord d'en Jordi Fraginals' és una lluita contra el destí, unpersonatge que va contra les imposicions i actua lliurement.

El decadentisme
Els decadentistes consideren que tenen una sensibilitat superior i volen transmetre la seva visió subjectiva de la realitat, on l'art juga un paper essencial
•Prudenci Bertrana – és el principal depresentant de la tendència decadentista del modernisme. Les seves obres parlen d'un paradís perdut de la natura que ha estatpervertida per l'ésser humà. Ens parla de la innocència de la infantesa. Obra: 'Jossafat'. Lluita del bé i el mal, plena de simbolismes.

Costumisme
La tendència costumista dins el modernisme es reflecteix en les obres perquè reprodueixen escenes de la vida quotidiana sobretot ambientades en pobles costaners, de la costa brava i Mallorca.
•Joaquim Ruyra. Obra: 'Marines i boscatges', 'El remde 34'.

POESIA
Sorgeixen dos models diferenciats:
-Model esponteraista o totalista. Representant: Joan Maragall.
-Model formalista. Representant: Escola mallorquina.

Joan Maragall
Era de família burgesa, de Barcelona , es dedicaven a la indústria del tèxtil. Comença traduint autors europeus del romanticisme alemanys, Goethe i Nietzsche. Presenta les seves propostes poètiques en dosllibres d'assaig: 'Elogi de la paraula' 'Elogi de la poesia'.
Té una concepció romàntica de la poesia, presenta espontaneïtat creativa, creia en la inspiració d'origen diví. Temàtica de la seva obra diversa. 'Visions i cants' ' Seqüències'.

Temàtiques:
-Natura. 'La Fageda d'en Jordà', 'Cant dels joves', 'Compte Arnau'
-Compromís amb la societat i crítica. 'Oda a Espanya' 'El cant de la senyera.Model formalista de l'escola mallorquina
És un retorn del classicisme grecollatí. Equilibri i harmonia en els seus poemes.
Miquel Costa i Llobera, Joan Alcover: temes tractats al paisatge de les illes, perfecció formal dels seus poemes transmeten valors cristians i gran decoració lingüística

TEATRE
És un dels gèneres més representatius del modernisme. Té dues tendències:
-Teatresimbolista: té una trama poc important. Poca decoració a l'escena. Llenguatge poètic.
Autors destacats: Santiago Rossinyol 'Lalegria que passa'(simbolisme decadentista), 'L'auca del senyor Esteve', 'Cigales i formigues'(enfronament de l'artista i la societat'.
-Teatre regeneracionista. Característiques: la crítica social, l'esperit de revolta dels personatges i el llenguatge molt realista. Autors:...
Leer documento completo

Regístrate para leer el documento completo.

Estos documentos también te pueden resultar útiles

  • Catala el cafe de la marina
  • El Modernisme Català
  • Modernisme català
  • Modernisme català
  • El teatre català després del modernisme
  • Resum Modernisme Català
  • el cafe de la marina
  • El cafe de la marina

Conviértase en miembro formal de Buenas Tareas

INSCRÍBETE - ES GRATIS