EL MODERNISME

Páginas: 5 (1048 palabras) Publicado: 9 de marzo de 2015
EL MODERNISME
Situació de Catalunya del segle XIX – XX
Hi ha una situació d’inestabilitat política i social, descontent i un clima social molt tens. El procés d’industrialització s’ha dut a terme, burgesia econòmicament forta, ideològicament conservadora, identificat amb Renaixença. Hi ha una forta crisis causada per guerres colonials i hi ha una disminució de producció, augment d’atur. Períodemés intens d’atemptats anarquistes.
Definició Marfany Modernisme
Tres possibles usos del terme:
* Actitud: com a solució del problemes culturals plantejats
* Moviment: un programa en concret i una estratègia d’actuació
* Període: actitud generalitzada en els vint anys del Modernisme
La nova generació d’artistes i intel·lectuals volen modernitzar el país que va endarrerits envers Europa. Modernismeneix al XIX arrasa el camp i arriba a ciutats. Els artistes es refugiaven en món interior i en la fantasia. No nomes és un fenomen literari, intenta introduir l’art en la societat. Moviment complex ja que abasta uns vint anys. Moltes influencies fins i tot contradictòries algunes.
Relació Avenç i llengua
L’Avenç va iniciar una campanya lingüística a favor de la reforma ortogràfica de la llenguacatalana. Encapçalat per Pompeu Fabra i Jaume Massó i Torrents, demanant que es tingues en compte el català que es parlava en el moment enfront de la llengua de la Renaixença.
Dues grans tendències estètiques i ideològiques
* Regeneracionisme(voluntaristes i vitalistes): es dividien en dos grups, anarquitzant i antiburgès, i el liberal. Propagaven la regeneració moral, social i política aCatalunya, van compaginar una actitud d’obertura a Europa i la nacionalista. No creuen en masses populars, creien en individualisme d’artista.
* Esteticisme (simbolistes, decadentistes, parnassians, partidaris de l’art per l’art): centre d’expansió La Vanguardia i manifestació més important tercera festa Modernista. Principal tesi era sublimació de l’art i artista com portadors de valors, contraris alspensaments de societat materialista.
4 Objectius comuns dels modernistes catalans
* Tradició i influencies: valora essencial per modernitzar Catalunya. S’introdueixen mitjançant traduccions i comentaris crítics en revistes del període. Rebutgen renaixença. Per una banda clàssics universals i altre autors contemporanis europeus innovadors.
* Concepció de l’art; havia de tenir total llibertat l’art,creativitat personal, iniciativa individual, no acataven normes preestablertes ja que limitaven i frenaven. Escrivien prosa. Arts englobaven el teatre, musica, opera i arts noves com cinema i fotografia.
* Proposta de creació d’una literatura nacional: hi ha dos eixos, nacionalisme que intenta descobrir anima catalana a traves de folklore i paisatge, i el cosmopolitisme que dotava la literaturanacional d’un caràcter universal.
* Llengua: gran preocupació perquè una literatura amb una llengua no normalitzada no podria ser traduïda ni seria literatura de prestigi. Es va sistematitzar i es va fer una reforma gramatical i es van introduir mètodes lingüístics més avançats.
LA NARRATIVA i EL TEATRE MODERNISTA
Característiques narrativa modernista
> Integració de diverses arts, poesia simbolista,música, arts plàstiques. (Art-sintesi)
> Textos suggereixen imatges sensorials que provoquen emoció i imaginació
> Utilitzen elements naturalistes, com determinisme, formulat com la lluita entre l’individu i les forces destructives de la natura
> Aparicio de personatges femenins que creen una barreja entre misticisme i erotisme
Representants narrativa modernista
AUTOR OBRA RESUM SEMBLANCES DE LESTRES OBRES
Raimon Casellas Els sots feréstecs (1901) Aquesta novel·la narra la història d’un mossèn que ha estat exiliat a una parròquia rural, allà es troba amb la ferma oposició del poble amb totes les decisions que intenta prendre. Temes religiosos, i amb temes d’apartat sexual. Personatges de poble com caçadors, pastors, o ciutadans de petits pobles i també mossens Ambient rural, on trobarem...
Leer documento completo

Regístrate para leer el documento completo.

Estos documentos también te pueden resultar útiles

  • Modernisme
  • Modernisme
  • el modernisme
  • El Modernisme
  • modernisme
  • Modernisme
  • modernisme
  • El Modernisme

Conviértase en miembro formal de Buenas Tareas

INSCRÍBETE - ES GRATIS