El Nacimiento Del Catalán. El Naiximent Del Català

Páginas: 2 (408 palabras) Publicado: 10 de enero de 2013
El naiximent de la nostra Llengua .


el català com altras llengües més, pertanye al conjunt de llengües romàniques, derivades del llatí vulgar.
LaCaiguda de l’imperi Romà, com conseqüencia deles invasions bárbares, i aisllament de la població, va ser una de les causes que va precipitar el procés d’evolució i fragmentació, que va tindre lloc entre el segle V i VIII, del llatí vulgaren diferents dialéctes.
El procés de disgregació del llatí és doble, el llatí parlat s’allunya del llatí escritti les diferents varietats del llatí parlat, s’allunyen les unes de les altres.
doncs,es van acentuar les diferencies i es va facilitar uns cambis fonétics,morfológics, léxic i sintáctics. Que van dar lloc a diferents dialectes, i així amb el temps van surgir les llengües romàniques.En el segle XII gracies a cambis socials i económics, Els vulgars es van convertir en llengües literaries. I es va consolidar en diferents llengües romàniques, la creació de un model(d’escriptura,abans a soles es parlava) de llengua literaria.
Totes les llengües que es parlen en l’actualitat en el segle IX i X ja estaven completament formades, com el Català, el castellà,el sard, el romanés,etc.
Cancelleria reial: era un organismo administratiu de la corona d’Aragó, creat al segle XIII. Dirigit per un canciller, que s’ocupava de copiar, tramitar tots els documents reials, de la noblesao eclesiastics. La societat de l’época va prendre els seus documents com un model de normalització de la llengua Catalana.
Com quasi tots elsfuncionaris de la cancelleria reial sabien llatí,lainfluencia llatina ha anant modelant el Català sense violentar-lo. Per exemple el vocabulari tècnic de la burocracia i la política…la cancelleria va dotar de una bellesa i una flexibilitat literaria alcatalà i va contribuir ala seua consolidarització.

ELS PRIMERS TEXTOS

Els textos Catalans més antics conservats oferien dues vies d’accés de les llengües romàniques a la vida oficial i...
Leer documento completo

Regístrate para leer el documento completo.

Estos documentos también te pueden resultar útiles

  • català
  • Catalan
  • Català
  • Catalán
  • catala
  • Català
  • Catalan
  • català

Conviértase en miembro formal de Buenas Tareas

INSCRÍBETE - ES GRATIS