El naixement de venus

Páginas: 12 (2967 palabras) Publicado: 24 de marzo de 2011
EL NAIXEMENT DE VENUS
Botticelli

1

1. Fitxa Tècnica
Autor: Sandro Botticelli (Allessandro di Mariano Filipepi) Títol:El Naixement de Venus (La Nascita di Venere) Data: entre 1482 i 1484 Tècnica i materials: Tremp sobre tela Mides: 184'5 x 285'5 (rectangle horitzontal) Lloc de Procedència: Vila de Lorenzo Médici (Itàlia) Localització Actual: Galeria de los Uffizi, Florència (Itàlia)

2.Descripció de l'obra
2.1. iconografia: La mitologia antiga explica que Venus va néixer dels genitals del déu Urà, castrats pel seu propi fill Cronos en venjança; el seu pare quan estaven a punt de néixer els seus fills, els retenia al ventre de la seva mare, Egea, i no els deixava sortir (1). Els genitals van ser llançats al mar i en va sorgir la deessa. Segons la llegenda, doncs, podríem dirque el títol de l'obra no és del tot exacte, ja que no representa aquest moment precís sinó instants després quan arriba a la illa de Citerea(2) sobre una petxina, flotant sobre el mar, empesa per dos déus del vent; Zèfir i Cloris cap a Hora, representació al·legòricament de la Primavera, la qual l'espera amb un mantell tot decorat amb flors per tapar-la. Del cel cauen delicades roses, la llegendaexplica que el seu naixement coincideix amb el de Venus. Com podem comprovar en el quadre s'hi aprecia una gran simbologia mitològica: la petxina és símbol de fertilitat; les roses que cauen al seu costat i que són creades en el moment de la concepció de la mateixa Venus, són símbol de l'amor; la garlanda de murta que llueix al coll l'Hora significa l'amor etern i les ones del mar, representen elromanticisme. Les fonts literàries que inspiren a Botticcelli per crear aquesta obra, podríem destacar la Metamorfosis de Ovidio i Poliziano, com també el record d'una pintura antiga del grec Apeles, que Poliziano cita en una poesia:

Por los céfiros lascivos empujada / veríais la diosa que del mar salía / exprimiendo cabellera remojada / mientras otra mano el pecho la cubría. (3)

2.2 aspectestècnics:

imatge 1: detall

Botticelli, en les seves obres acostuma a deixar la possibilitat de conciliar una interpretació cristiana però amb significats platònics i pagans. En l'època del renaixement hi havia un grup de florentins que obeïen a algunes idees de Plató, deien que el ésser humà havia de buscar la unitat en la bellesa, l'amor i la veritat, la qual cosa es pot traduir en lafigura de Venus. Amb tot, segons el cristianisme, el

2

naixement de Venus seria l'equivalent al de l'ànima humana que neix de l'aigua sagrada del baptisme. És també una imatge de la creació del món. El fet que vagi nua significa la puresa, la simplicitat, la bellesa sense disfresses de l'ànima. Zèfir és la representació de l'esperit que bufa sobre les aigües primordials; l'alè diví que presideixl'encarnació de l'ànima. L'escena representa el naixement de l'ànima humana, la qual està envoltada pels 4 elements: Venus representa el Foc, l'element de la Natura més important pels antics, perquè dona calor i llum. Els dos que bufen a l'esquerra representen l'Aire, que animen el Foc; la figura de la dreta, l'Hora, vol aprofitar-se de la seva claror per fer créixer les llavors. L'altre elementque falta, l'Aigua, queda sota de Venus, unint-se les aigües grans i salades, de suaus onades, amb les estretes i dolces d'un riu. Més profundament la pintura reflexa la condició humana en la seva triple forma; esperit, ànima i cos. El primer representat per Zèfir, l'ànima representada per la figura de Venus i l'últim per l'Hora de la primavera. Representen l'amor terrestre i l'amor celestial; elsdos déus en un costat en contrapunt dels vestits que esperen a la deessa a l'altre costat.

imatge 2: El naixement de Venus

2.3. Composició: En l'obra, que és bastant simètrica, trobem en el centre de la composició la figura de la Venus, està sobre una petxina que sura sobre el mar. Té l'actitud d'una Venus púdica: una mà sobre el pit, amb una postura molt innocent, amb la intenció de...
Leer documento completo

Regístrate para leer el documento completo.

Estos documentos también te pueden resultar útiles

  • El Naixement De Venus
  • El naixement de Venus
  • el naixement de venus
  • El naixement de Venus
  • Naixement De Venus
  • Naixement de Venus
  • VENUS
  • venus

Conviértase en miembro formal de Buenas Tareas

INSCRÍBETE - ES GRATIS