El Romanticisme Musical

Páginas: 14 (3329 palabras) Publicado: 13 de enero de 2013
TEMA 5:

EL ROMANTICISME MUSICAL
















Mendoza Avilés, Daniela
Història de la Música i de la dansa
Mercè Bonsfills
1 batxillerat-C

EL ROMANTICISME MUSICAL
Podem veure que,com a reacció al neoclassicisme caracteritzat pel predomini de la raó,neix un nou estil, el romanticisme,en oberta oposició a l'anterior.Hi predomina el cor,el sentiment,la intensitatd'expressió i la llibertat de la persona humana com a tal,de l'artista i de l'obra d'art.
L'artista romantic aferma la seva personalitat com a individu independent i treballa individualment,sense la dependencia d'un mecenes.El seu public sera la burgesia,la nova classe dominant.Neix a Alemanya on a finals del segle XVIII es produeix un moviment cultural anomenat: Sturm und Drang(tempesta i rauxa) queprepara els ideals romantics.Defensaven l'alliberament de la persona,el culte,la natura,el valor dels sentiments,la importancia de la sensibilitat de l'artista...
El romanticisme es un moviment impulsor de les arts. Musica,Pintura i literatura es relacionen intimament,i la musica es considerada,fins i tot per pintors i literats,com la mes romantica de totes les arts.

Context Històric i Artístic.El segle XIX és un periode molt intens en diversos ambits:politic,economic,tecnologic,social,cultural i artistic.

Ambit Politic: despres de la derrota de Napoleó(1815)que pretenia dominar tot el continent-les fronteres d'Europa canvien.A Espanya hi ha molta inestabilitat a causa de la poca vàlua dels monarques i a causa de les revoltes socials.El 1860 es produeix la Unificació Italiana i el1871,la Confederació Germànica.

En l'ambit socio-economic: la invencio de la maquina de vapor i l'electricitat afavorien un espectacular creixement economic i la creacio de la societat industrial,amb una nova classe social urbana-la classe obrera.Millores de les condicions laborals van creixer.

Cultura: cal destacar escriptors com: Lord Byron,Victor Hugo,Espronceda,el Duque de Rivas,Becquer ifilosofs com Hegel,Schopenhauer,Nietzsche.El motor del romanticisme arrenca de la revolució francesa i en pren el lema(llibertat,igualtat,fraternitat)com a insignia,especialment la llibertat.
L'artista ja no dependrà d'un mecenes i disposarà d'absoluta llibertat en fer la seva obra d'art;les obres seran totalment lliures quant a estructura i a forma.
Les arts i els artistes en aquesta èpocas'interrelacionen.Els compositors s'inspiren en els literats i intenten relacionar-se també amb els pintors i els filòsofs.Artistes importants d'aquesta època foren: Goya,Delacroix,Géricault,Turner...

Sobre el músic
El compositor es un individu unic,un geni creador,independent;ja no es un artesa a sou,sino que te un paper social important(es un referent).L'interpret es un virtuós del seuinstrument,amb la capacitat extraordinaria admirada pels seus contemporanis.
Sobre la Dona.
Les dones de l'alta burgesia aprenien a tocar el piano i algunes es convertien en concertistes,deixant la composició femenina per a la classe social mitjana. Clara Wieck Schumman,esposa de Robert,va ser la pianista mes virtuosa del segle XIX i també va compondre poloneses per a piano,lieder,un trio per aviolí,violoncel i piano, i un concert per a piano.
Fanny Mendelssohn va a aprendre composicio musical juntament amb el seu germa Felix,pero tot i el seu talent,tant els seus pares com el seu germa li van prohibir que publiques les seves obres.Nomes n'estrenava en reunions musicals a casa. El seu marit,que era pintor,la va animar a compondre i ella va escriure unes 400 obres.
Maria Szimanovska va ser laprimera pianista i compositora de la cort de Sant Petesburg i mestra de Chopin.
Tot i la gran vàlua d'aquestes intèrprets i compositores,el seu reconeixement social sempre va restar en un segon pla.

Caracteristiques que defineixen la música del Romanticisme.
Els compositors romantics pretenen expressar els seus sentiments a traves de la seva musica. El cor predomina sobre la rao.La musica es...
Leer documento completo

Regístrate para leer el documento completo.

Estos documentos también te pueden resultar útiles

  • ROMANTICISME
  • Romanticism
  • El Romanticisme
  • Romanticisme
  • EL ROMANTICISME
  • Romanticism
  • Romanticism
  • Romanticisme

Conviértase en miembro formal de Buenas Tareas

INSCRÍBETE - ES GRATIS