El vel islamic

Páginas: 5 (1150 palabras) Publicado: 10 de noviembre de 2011
El vel islàmic

Un vel és una peça de roba majoritàriament femenina que serveix per cobrir-se els cabells i part del cap (amb més o menys extensió segons les variants). El seu ús està lligat a motius personals, estètics, tradicionals, pràctics, culturals, religiosos, de modes o d'altres. En algunes cultures pot estar relacionat amb la posició social de la dona que el porta, per exemple,antigament només les dones nobles es cobrien i en l'actualitat la modalitat i el teixit del vel són marques de rang.

El vel islàmic femení és el més estès i el que ha portat més controvèrsia. No hi ha un sol tipus de vel, alguns tapen parcialment els cabells (usualment anomenats hijab), tot el cap i part del coll, o bé també el rostre (niqab, burca). El vel està destinat a cobrir les parts del cospotencialment seductores i és un complement de vestits llargs i amplis, és per tant un signe de pudor recomanat a l'Alcorà (XXXIII:59; XXIV:31, entre d'altres). La rigidesa o optativitat d'aquesta pràctica varia segons el país i la lectura dels textos.

El vel ha esdevingut un símbol de la religió islàmica. En determinats països s'ha prohibit el seu ús en llocs públics, per considerar-lo unaostentació d'una creença que ha de romandre a l'àmbit privat (com Turquia o França), mentre que en altres s'ha obligat a portar-lo amb amenaces de càstig per a les dones "immodestes" (Afganistan, Iran). Les reaccions han estat també dispars: mentre que alguns afirmen que el vel és un símbol de masclisme i de submissió de la dona (considerada només pel seu cos com a potencial font de pecat), que li restallibertat, d'altres asseguren que és una voluntat de pertànyer a una comunitat cultural (prohibit justament a Occident per l'associació religiosa amb l'Islam, per raons d'etnocentrisme i rebuig) i una major comoditat per a la dona, que es protegeix per pudor de les mirades alienes.

Diferents tipus dels vels

Hijab

El hijab, també anomenat mocador islàmic o vel islàmic, és un mocador que,en molts països de cultura musulmana, les dones es posen al cap per cobrir-se els cabells i el coll quan estan en públic. Es tracta en certa manera d'un equivalent a la corbata dels homes de la cultura occidental, en el sentit de que és un complement que serveix per aportar elegància i seriositat a la persona que el du. És el vel més usat entre les dones musulmanes d'arreu del món, tambéa Europa.

L'ús del hijab varia segons la zona, en alguns indrets és obligatori com a part de la xaria o llei islàmica (com a l'Iran o a l'Aràbia Saudita), mentre que a d'altres està
restringit a esferes privades (Turquia, França) i en altres és opcional (Marroc). Està creixent aquest darrer ús en diferents països, com a símbol d'identitat afegit.

[pic]

Xador

El xador és una peça de vestiràmplia amb què algunes dones musulmanes, especialment les xiïtes de l'Iran i l'Afganistan, es cobreixen el cap i el cos i, de vegades, la cara. Amb la Revolució islàmica del 1979 es va imposar l'ús obligatori a l'Iran, situació que actualment se segueix amb certa relaxació en la seva forma i disseny.
Aquesta peça és un gran mocador semicircular que queda obert per davant, sense botonadures nicostures. Es posa per sobre del cap i el cos, de vegades ajustat a sota el coll, a un costat, amb una agulla decorativa. Segons les regions poden ser negre o bé de colors, sovint estampades. Aquesta peça es posa per sobre de totes les altres i, especialment al camp, pot ser més curta.
La tradició de dur el cap cobert és freqüent en diverses religions originades en poblessemítics, inclosos el judaisme iel cristianisme, tot i que el seu ús és poc freqüent actualment i sol estar restringit el seu ús en cerimònies religioses (mantellina, vel). Amb tot cal no confondre'l amb altres peces de vestimenta usades arreu de l'Islam com el hijab, l'amira, el nicab o la burca.

[pic]

Nicab

El nicab, de vegades anomenat vel integral, és un mocador amb què algunes dones musulmanes, especialment les...
Leer documento completo

Regístrate para leer el documento completo.

Estos documentos también te pueden resultar útiles

  • mon islamic
  • Velas
  • Velas
  • velas
  • La Vela
  • El Otro Velo
  • La vela
  • La velosidad

Conviértase en miembro formal de Buenas Tareas

INSCRÍBETE - ES GRATIS