Eleccions generals 2a Republica espanyola

Páginas: 7 (1681 palabras) Publicado: 21 de febrero de 2015
ELECCIONS GENERALS A LA 2ª REPÚBLICA
1. Descriu els tipus de fonts i digues de què tracten.
Aquestes fonts són tres taules de dades de les eleccions generals espanyoles: del 28 de juny de 1931, del 19 de novembre de 1933 i del 16 de febrer de 1936 respectivament. En aquestes taules trobem els partits que s’hi van presentar a cada elecció, el nombre d’escons que van guanyar, quins percentatgespresenten aquests escons i la diferència d’escons guanyats respecte de les eleccions anteriors.
2. Digues quin és el context històric de les dades que ens proporcionen les fonts.
Aquestes fonts se situen al període de la 2ª República (1931-1936).
La primera font concretament són les primeres eleccions de la República després de la dictadura de Primo de Rivera, en aquell moment governava ungovern provisional.
La segona font se situa just després del bienni reformista (1931-1933) on governava Azaña i es tracta de les primeres eleccions amb sufragi universal a Espanya.
La tercera font se situa després del bienni conservador (1933-1936) governat per Lerroux. Són les últimes eleccions generals d’aquesta República, ja que mesos després esclata la Guerra Civil.
3. Busca informació sobreels partit polítics.
PSOE: les seves sigles signifiquen Partit Socialista Obrer Espanyol. Va fundar-se el 2 de maig de 1879 quan el seu principal dirigent era Pablo Iglesias, es tractava d’un partit socialista marxista estretament vinculat a la lluita del moviment obrer. A les eleccions de 1931 formava part de la coalició “Conjunció Republicano-Socialista” la qual va guanyar; a les eleccions de1936 van formar part de la coalició electoral “Front Popular”, guanyador per majoria absoluta a les Corts Espanyoles.
PRR: Partit Replicà Radical, va ser fundat al 1908. D’ideologies republicanes radicals, anticlericalista i anticatalanista. A les dos primeres eleccions el representant fou Lerroux, on van quedar segons, després del PSOE i el CEDA respectivament i a les últimes va ser DiegoMartínez Barrio, va perdre molta popularitat i els membres del partit es van anant dividint. En les primeres eleccions van donar suport al PSOE amb les expropiacions, a les segones van governar juntament amb la CEDA, i a les terceres no tingueren cap paper especial.
PRRS: Partit Republicà Radical Socialista, fundat al 1929 de ideologia republicana d’esquerres, anticlericalista i pacifista. A lesdues primeres eleccions el seu principal representant va se Marcel·lí Domingo. Al 1931 va anar augmentant la seva popularitat però al 1933 va haver-hi un gran número d’escissions i baixaren els escons. Al 1936 van passar a formar part de la Unió Republicana. Durant el bienni reformista Marcel·lí Domingo va ser ministre d’educació.
AR: Acció Republicana va ser fundat l’any 1925. És un partitd’esquerres republicà. A les dues primeres eleccions el seu principal representant va ser Manuel Azaña. No va tenir gaires votants ni al 1931 ni al 1933, però a les segones encara menys per la trasbalsada patida de l’esquerra. Al 1936 s’uniren amb Esquerra Republicana. En la primera tot i tenir només 30 diputats participà en el govern amb Manuel Azaña com a dirigent.
DLR: Dreta Liberal Republicana va serfundat al 1930, d’ideologia de dretes republicà. El seu líder fou Niceto Alcalá, No va tenir molts votants en les primeres eleccions, aconseguí 22 escons, tot seguit es fusionà amb el partit de Maura i canvià el nom per partir republicà progressista i aconseguí només tres escons, a les terceres guanyà tres més.
No va tenir cap paper especial, tot i que sí ho va tenir al pacte de Sant Sebastià i enel govern provisional.
CT: Comunió Tradicionalista va ser fundat l’any 1931, era tradicionalista carlista. Manuel Conde fou el representant en les seves tres etapes, en les primeres eleccions van aconseguir només 4 escons, però a les segones van augmentar-ne 16 tot i que a les terceres només es van fer amb 9. No va tenir cap funció específica en els governs de la 2a república.
CEDA:...
Leer documento completo

Regístrate para leer el documento completo.

Estos documentos también te pueden resultar útiles

  • 2A Republica Espanyola
  • Eleccions generals italianes de 2006
  • 2A republica
  • 2a republica
  • la segona republica espanyola
  • La Segona Republica Espanyola
  • Activitats: La Segons República Espanyola
  • Cuestionario 2A Republica

Conviértase en miembro formal de Buenas Tareas

INSCRÍBETE - ES GRATIS