ELEMENTS PER A L AN LISI D AUDICIONS

Páginas: 18 (4408 palabras) Publicado: 12 de agosto de 2015
U.D. 1- ELEMENTS PER L’ANÀLISI D’AUDICIONS

DIAPOSITIVA 1
U.D. 1. Elements per l’anàlisi d’audicions

1.1- ANÀLISI RÍTMICA

L’anàlisi rítmica consisteix en identificar auditivament dos elements: El Tempo i el Compàs.

1.1.1- EL TEMPO

Amb freqüència, quan escoltem una peça musical comencem a moure’ns inconscientment, al son de la música. Doncs bé, aquesta espècie de batec, que marquem amb elpeu, la ma, o amb tot el cos, és el que en música s’anomena PULSACIÓ, la pulsació és la unitat de mesura del ritme de la música i podria definir-se com el batec regular i constant que es troba darrera de la música.

Aquesta pulsació, com la del nostre cor, pot presentar diferents velocitats que abasten una àmplia gamma entre el “molt lent” i el “molt ràpid”.

En música se’n diu TEMPO a la velocitatde la pulsació musical, és a dir a l’espai més o menys llarg de temps que transcorre entre una pulsació i la següent.

Com que no produeix la mateixa sensació sentir una cançó a una velocitat lenta que a una ràpida, des de fa molt de temps els compositors acostumen a donar una indicació al respecte al començament de la partitura. El tempo s’expressa amb un seguit de paraules en italià que són lessegüents:

DIAPOSITIVA 2
El Tempo

PRESTO..........Molt ràpid
ALLEGRO........Ràpid
ANDANTE....... Mitjanament ràpid
ADAGIO.......... Lent
LENTO.............Molt lent

Exemples de la Marxa Nupcial o la Marxa Fúnebre o un Rock and Roll lentCom pots veure tots aquests termes són relatius, interpretables, si el compositor vol indicar el tempo de manera exacta farà servir una indicació metronòmica que determinarà el nombre exacte de pulsacions per minut.

DIAPOSITIVA 3
Exercici nº 1: Identifica el matís de tempo que correspon a les següents audicions:

Apartat A:

1)-
2)-
3)-

DIAPOSITIVA 4
Correcció

DIAPOSITIVA 5
Apartat B:1)-
2)-
3)-
4)-

DIAPOSITIVA 6
Correcció

DIAPOSITIVA 7
Apartat C:

1)-
2)-
3)-
4)-
5)-

DIAPOSITIVA 8
Correcció

DIAPOSITIVA 9
Ritardando i accelerando

El tempo acostuma a ser uniforme, és a dir el mateix per a tota la peça. No obstant, en ocasions, el compositor, per tal d’aconseguir un determinat efecte, pot accelerar-lo o bé retardar-lo. Per expressar aquests efectes s’utilitzen elssegüents termes:

ACCELERANDO.........Cada vegada més ràpid
RITARDANDO.............Cada vegada més a poc a poc


Exercici 2

Escriu una redacció contant una història a la qual es notin, a través de les paraules i l’acció, els diferents matisos de tempo.

1.1.2- EL COMPÀS

Les pulsacions d’una peça musical no són totes iguals, sinó que hi ha unes que s’accentuen més que unes altres, donant lloc al queen música s’anomena COMPÀS.

A una partitura el compàs s’indica en forma de fracció immediatament després de la Clau. Malgrat que existeixen molts tipus de compàs, aquí ens detindrem en els models bàsics que són:

DIAPOSITIVA 10
Com portar eld diferents compassos

- El 2/4 : Accentua una de cada dues pulsacions així: UN, dos, UN, dos, o el que és el mateix: FORT, dèbil, FORT, dèbil... És elcompàs típic de les marxes. Amb la mà es porta abaix (1) i a dalt (2).
- El 3/4: Accentua una de cada tres pulsacions així: UN, dos tres, UN, dos tres, UN, dos tres...La forma musical més típica d’aquest compàs és el Vals. Amb la ma es porta abaix (1) a la dreta (2) i a dalt (3).

- El 4/4: Accentua una pulsació de cada quatre així: UN, dos tres, quatre, UN, dos, tres, quatre,...ës el compàs típicdel Rock and Roll. Es porta amb la ma així: Abaix (1), esquerra (2), dreta (3) i a dalt (4).

DIAPOSITIVA 11
Practiquem els diferents tipus de compàs

2/4: Marxa Radetzky
¾: Vals de Schubert
4/4: Beck

DIAPOSITIVA 12
Exercici 3
Identifica el tipus de compàs de les següents audicions:

Apartat A

1)- Mano negra. The Rebel Spell
2)- Mozart. Marxa Turca
3)- Guns and Roses. You ain’t the first...
Leer documento completo

Regístrate para leer el documento completo.

Estos documentos también te pueden resultar útiles

  • An lisi ISO9001
  • An Lisi De L Entorn I Mercat
  • AN LISI SOBRE EL MITE DE PERSEU
  • L Pera Al Romanticisme
  • El an lisis l xico
  • AN LISIS L XICO
  • An Lisis L Xico
  • :D .l. comasela

Conviértase en miembro formal de Buenas Tareas

INSCRÍBETE - ES GRATIS