Els Glúcids

Páginas: 2 (306 palabras) Publicado: 10 de abril de 2012
ELS GLÚCIDS

Els glúcids són biomolècules orgàniques constituïdes per carboni (C), hidrogen (H) i oxigen (O), amb la presència, a vegades, de nitrogen (N), sofre (S) i fòsfor (P). El nomglúcid (del grec glyk´ys, que significa ‘dolç’). Cn H2n On
Els glúcids també s’anomenen hidrats de carboni o carbohidrats, encara que aquestes denominacions no són del tot correctes, perquè noes tracta de combinacions d’àtoms de carboni amb aigua.
Químicament, els glúcids són polihidroxialdehids o polihidroxicetones; és a dir, polialcohols en els quals un dels grups hidroxil haestat substituït per un grup aldehid (–CHO)
o per un grup cetona (–CO–)

Els glúcids formen la major part de la matèria orgànica de la biosfera i constitueixen el principalcomponent de la dieta dels animals.

1.1. Les funcions dels glúcids
Els glúcids es troben a totes les cèl·lules, i entre les seves funcions biològiques en destaquen les següents:

a) Sónla principal font energètica d’utilització immediata de les cèl·lules. La glucosa és la substància per mitjà de la qual la majoria dels organismes obtenen l’energia per al seu funcionament. Dospolímers de la glucosa, el midó en les plantes i el glicogen en els animals, són materials de reserva que poden ser hidrolitzats amb facilitat per originar glucosa.

b) Són elementsestructurals de molts organismes. Per exemple, la cel·lulosa és el component principal de la paret cel·lular de les cèl·lules vegetals i el constituent principal de la fusta; la quitina forma part del’esquelet extern de molts artròpodes; la condroïtina es troba en el teixit cartilaginós dels animals, etc.

c) Alguns glúcids són constituents d’altres biomolècules, com ara els àcidsnucleics, que contenen ribosa o desoxiribosa; els fosfats d’adenosina (ATP i ADP), que contenen ribosa; les glucoproteïnes, que són presents a les membranes cel·lulars; els glucolípids, etc.
Leer documento completo

Regístrate para leer el documento completo.

Estos documentos también te pueden resultar útiles

  • Els Glúcids
  • Glúcids
  • glucids
  • glúcids
  • Glucids
  • Glucids
  • Pràctica glúcids
  • Reconeixement de glúcids

Conviértase en miembro formal de Buenas Tareas

INSCRÍBETE - ES GRATIS