Eneida

Páginas: 10 (2474 palabras) Publicado: 27 de marzo de 2014
Introducció
L’Eneida és la gran epopeia nacional romana, que consta de 12 llibres i està inspirada en les dues grans epopeies homèriques; els 6 primers llibres es basen en l'Odissea, amb el relat de Dido i els viatges d’Enees des de Troia a Itàlia, mentre que els darrers 6 imiten la Ilíada, amb les guerres que Enees porta a terme a Itàlia fins aconseguir el regne del Laci.
Pel que fa al motiud’escriure aquesta obra, Virgili va dedicar 11 anys de la seva vida a escriure aquest gran poema de caràcter nacional en que volia enaltir els orígens i el destí del poble romà i de la família de l’emperador August.
Quant al seu llenguatge i estil, l'hexàmetre és el vers que recorre tota l'obra, fins a un total de 9896, dels quals alguns estan incomplets, pel fet que Virgili no poguésfinalitzar-la. D’altra banda, la seva elegància harmoniosa, les seves figures i les seves comparacions insuperables, van fer que la seva obra passés immediatament a les escoles, ja que els alumnes memoritzaven i comentaven fragments a les classes de retòrica.
Tant és la seva magnitud dins de la literatura universal, que l’Eneida culmina amb la seva precedència al llibre de La Divina Comèda per DanteAlighieri, on Virgili fa de guia per l’Infern i pel purgatori al protagonista de l’obra.
Biografía de Virgili
Publi Virgili Maró va néixer a Andes, prop de Màntua, i va morir a Briíndisi. Tot i de ser de família de pares terratinents i camperols, va rebre una bona educació a Cremona, Milà i després a Roma, on es va introduir al cercle literari de Cayo Mecenes, del poeta Horaci i fins i tot Octavi, elfutur emperador August.
Allà va aconseguir el reconeixement públic amb les Bucòliques, també anomenades Èglogues, deu petits poemes que van ser els primers de tema pastoril escrits en llatí, seguint el model del grec Teòcrit, que va ser l’iniciador de la poesia bucòlica al segle III a. C. Degut al seu caràcter camperol i tímid no és estrany que les Geòrgiques, que són quatre llibres quepropugnen el retorn a la terra on mostra també el seu amor per la vida rural i la natura. Poc després va començar la seva realització més ambiciosa, l’Eneida.
A l’any 19 aC, va fer un viatge a Grècia per inspirar-se en alguns dels escenaris de l’acció, però va morir en el viatge de tornada, deixant l’obra sense els últims retocs, raó per la qual alguns versos resten a mitges. Per això en el seu llit demort va demanar que se’n destruís l’original, però August ho va impedir.

Argument
Els troians surten victoriosos i amb rumb a Itàlia, en veure això Juno, després de persuadir Èol, carrega contra Enees. Mar endins les onades s'enfurien contra els troians i aquests demanen ajuda als déus; Neptú els ajuda arrossegant-los a l'illa Líbia. Mentre Júpiter li explica a la seva filla Citerea quina ésla missió d'Enees: crear Roma. Enees desconeix en quin lloc es troba fins que una bella dona, que resulta ser Venus, la seva mare, l'informa d'això. Es troben en les terres de la reina Dido que acull els troians amablement, que s’enamora d' Enees gràcies a la intervenció de Cupido i Venus. Després, Enees comença a explicar les històries que havien tingut a la guerra; centrant-se sobretot enl'estratagema del cavall de fusta dels grecs i l’historia d’un sacerdot anomenat Laocoont al què dos horribles monstres marins van matar, i també de quina manera se li apareix Hèctor a Enees demanant-li que sortís de Troia. Enees narra com va arribar a terres de Pèrgam juntament amb el seu pare Anquises , la seva dona Creusa iel seu fill Ascani. També parla sobre les Harpies i la maledicció que unad'elles llança contra ells.
Tot seguit, es produeix una trobada amb Andrómaca i les advertències que aquesta li fa per seguir el seu camí, aconsellant que parli amb la Sibil·la de Cumes ja que ella li indicaria la resta.A més a més, gràcies a les prediccions de l’astrònom Palunior, va continuar el viatge encara que amb dificultats a causa de les tempestes. En arribar a l'illa del ciclop es...
Leer documento completo

Regístrate para leer el documento completo.

Estos documentos también te pueden resultar útiles

  • La eneida
  • La Eneida
  • Eneida
  • Eneida
  • Eneida
  • La eneida
  • La eneida
  • La eneida

Conviértase en miembro formal de Buenas Tareas

INSCRÍBETE - ES GRATIS