Energies

Páginas: 6 (1429 palabras) Publicado: 30 de noviembre de 2013
1. Energia elèctrica
Els electrons i protons de l’interior de cada àtom, tenen una propietat anomenada càrrega elèctrica. Els electrons tenen càrrega negativa i els protons, càrrega positiva. Entre les càrregues oposades, es crea una força d’atracció i entre les càrregues iguals, apareix una força de repulsió.
S’anomena energia elèctrica a la forma d’energia que resulta de l’existència dediferència de potencial entre dos punts la qual cosa permet establir un corrent elèctric entre ambdós, quan es posen en contacte mitjançant un conductor elèctric.
L'energia elèctrica és la forma d'energia més utilitzada. Aquesta energia té un rendiment superior en relació a les altres. En canvi, té inconvenients: és impossible emmagatzemar aquesta energia, en grans quantitats i les línies detransmissió són molt costoses.
La seva generació, transport, distribució i ús és una de les bases de la tecnologia utilitzada per l’home a l’actualitat.
Avui en dia el fet d’utilitzar energia elèctrica es un fet quotidià i ordinari en les nostres vides. L’energia elèctrica és una forma d’energia còmode i neta d’us habitual en les societats desenvolupades, que es pot transformar en moltes altresformes d’energia tals com l’energia lluminosa, mecànica i tèrmica.
Hi ha diverses maneres de produir electricitat a gran escala, tenim les centrals elèctriques, i a petita escala, les piles, les dinamos, les bateries, els alternadors i les cèl·lules fotoelèctriques.
Si dos punts que tenen una diferència potencial i s’uneixen a través d’un conductor, es produirà un flux de corrent elèctric

1.2La bombeta
La bombeta és un dispositiu que produeix llum mitjançant l'escalfament per efecte Joule d'un filament metàl·lic, fins a posar-lo roent blanc, mitjançant el pas de corrent elèctric. En l'actualitat, tècnicament són molt ineficients ja que el 90% de l'electricitat que utilitzen la transformen en calor.
Qui va inventar la bombeta ?
La bombeta va ser inventada per Thomas Alva Edison,que va contribuir al seu desenvolupament produint, el 21 d'octubre de 1879, una bombeta pràctica i viable, que va lluir durant 48 hores ininterrompudes.


1 . Embolcall - Butllofa de vidre 2 . Gas inert 3 . Filament de tungstè 4 . Filferro de contacte (va al peu) 5 . Filferro de contacte (va a la base) 6 . Filferros de suport 7 . Suport de vidre 8 . Base de contacte 9 . Casquetmetàl·lic 10 . Aïllament 11 . Peu de contacte elèctric

L’energia elèctrica es produeix mitjançant la formació d’altres tipus d’energia: Química, radiant o lluminosa i mecànica.

Energia química → energia elèctrica

Aquesta transformació té lloc en les piles i bateries. Com a resultat de reaccions químiques que es produeix en el seu interior es genera un corrent elèctric continu.Energia lluminosa → energia elèctrica

La conversió d’energia lluminosa en energia elèctrica es realitza a les cèl·lules fotovoltaiques. Al incidir llum sobre elles lliuren l’energia.

Energia mecànica → energia elèctrica

Per aconseguir aquesta transformació d’energia s’utilitza uns generadors d’energia anomenats alternadors.


2. El corrent elèctric
La matèria està formada peràtoms que, a la vegada estan formats per diferents partícules diminutes algunes d’elles (els protons i els electrons) tenen una propietat especial anomenada càrrega elèctrica. Quan les càrregues elèctriques circules per un conductor, existeix un corrent elèctric.
Les magnituds elèctriques bàsiques són aquestes:
• La intensitat del corrent, és la quantitat de càrrega elèctrica que passa per unasecció del conductor en la unitat de temps. Es mesura en ampers (A).
• La resistència és l’oposició que presenta un material al pas de corrent. S’expressa en Ohms (Ω)
• El voltatge és una mesura de l’energia per unitat de càrrega. Es mesura en volts (V).
2.1 La conducció del corrent elèctric:
Ja hem vist que el corrent elèctric consisteix en un desplaçament de càrregues elèctriques.
Materials...
Leer documento completo

Regístrate para leer el documento completo.

Estos documentos también te pueden resultar útiles

  • Energia
  • Energia
  • Ènergia
  • La energia
  • Energia
  • Energia
  • Energia
  • Energia

Conviértase en miembro formal de Buenas Tareas

INSCRÍBETE - ES GRATIS