Enquestes

Páginas: 32 (7853 palabras) Publicado: 22 de abril de 2013
TEMA 5: METODOLOGIA D’ENQUESTES


5.1 TIPUS D'ERROR DERIVATS D'UNA ENQUESTA
Pel que fa a la manera com actuen, distingim dos tipus d’errors:
-Error sistemàtic: Si es repeteix l’estudi, l’error es donaria de manera semblant sempre, i no es reduiria encara que s’estudiés a tota la població. A més, els resultats estarien allunyats de la població en una direcció determinada.
-Error aleatori:Cada vegada que repetíssim l’estudi donaria un valor diferent, i en cas d’estudiar tota la població, l’error desapareixeria. Els resultats no estarien allunyats de la població en una direcció determinada.

Pel que fa als errors en l’etapa de l’estudi:
Errors de no observació, són els deguts a no observar tota la població, sinó una mostra.
-Errors de cobertura (sistemàtic): La poblaciód’interès no correspon al cens que tenim disponible per extreure la mostra. És sistemàtic perquè, si fem un estudi d’hotels que trobem per internet, sempre obtindrem resultats allunyats dels hotels que no apareixen a internet.
-Errors de mostreig (aleatori): La mostra que estudiem es només una part del cens disponible per fer l’estudi. Si la mostra és escollida aleatòriament, l’error serà aleatori.Si no fos aleatòria, l’error seria sistemàtic. Com sabem controlar-lo agafant la mida de mostra necessària per arribar al marge d’error desitjat, no ens ha de portar problemes.
-Errors de resposta (sistemàtic): No tots els membres de la mostra responen l’enquesta. És sistemàtic perquè si un determinat tipus d’individus no vol contestar, això sempre provocarà errors en la mateixa direcció. Sideixem una enquesta a les habitacions d’un hotel, contestaran majoritàriament les persones que estan molt disgustades o molt contentes, per tant es perd l’opinió de gent “intermèdia”.

Errors d’observació, deriven d’observar malament la part de la població que si estudiem.
-Errors deguts a l’enquesta o qüestionari (sistemàtic): L’enquesta pot estar mal redactada i això pot fer que elsindividus no entenguin la pregunta i, per tant, no sigui la seva veritable opinió.
-Errors segons el mode de recollida de dades (sistemàtic): Es poden produir errors degut a que en la manera en que està administrada l’enquesta, els individus no responen la seva veritable opinió. Si, per exemple, es fa per telèfon i una pregunta és massa llarga, l’enquestat pot no retenir tot el contingut, en canvi si esfa per escrit, això no passaria tant.
-Errors deguts a l’enquestat (sistemàtic): Es produeixen quan els enquestats no responen segons la seva veritable opinió per causes imputables a ells mateixos. Poden contestar sense prestar atenció a les preguntes, sense ganes, o respondre el que creu que l’enquestador vol (preguntes sensibles respostes socialment desitjables).
-Errors deguts al’enquestador (sistemàtic): Segons la manera en que actua l’enquestador, els enquestats no responen segons la seva veritable opinió. Pot no llegir bé la pregunta, anotar malament la resposta, o no motivar suficient a l’enquestat.

Molts investigadors que no coneixen bé l’estadística, creuen que els errors que es troben són deguts a la mostra de la que disposen, es a dir, que si tinguessin un nombre majord’enquestats, l’error seria menor, però això només passa amb l’error de mostreig, i no solucionaria la resta d’errors que podrien sorgir.


5.2 Fases d’un estudi per enquestes
5.2.1 Multiplicitat dels mètodes qualitatius i quantitatius que intervenen en les fases d’un estudi per enquestes
Les fases d’un estudi són moltes i molt diverses.
ens permeten combinar mètodes de recerca diferents comla recerca quantitativa i la qualitativa.
• La recerca quantitativa té l’objectiu de quantificar numèricament alguna informació sobre una mostra, informació que aplicant la inferència estadística es podrà estendre a la població si aquest és l’objectiu i el mètode de mostreig ho permet. Hi ha quantificacions senzilles o més complexes. La recerca quantitativa pot treballar amb variables...
Leer documento completo

Regístrate para leer el documento completo.

Estos documentos también te pueden resultar útiles

  • Enquesta
  • enquesta
  • Enquestes crohn
  • Enquesta
  • Enquesta.
  • Enquesta Xarxes Socials
  • Enquesta sobre besos
  • Enquesta de població activa

Conviértase en miembro formal de Buenas Tareas

INSCRÍBETE - ES GRATIS