equilibri

Páginas: 2 (440 palabras) Publicado: 16 de marzo de 2013
Deriva genètica
La deriva genètica és el procés de variació atzarosa de les freqüències gèniques de les poblacions és estudiat en genètica de poblacions. O sigui, en qualsevol població d'unaespècie, hi ha individus amb diferents versions d'un mateix gen (al·lels). Per exemple, en una població de pèsols, unes plantes acostumen a tenir un al·lel que les fa produir llavors amb la pell llisa i unesaltres una altra versió del mateix gen que fa que produeixi llavors amb la pell rugosa. Si l'efecte d'aquests gens no té valor adaptatiu (o sigui, no fa que els individus amb una versió del gensobrevisquin o es reprodueixin millor que els que en tenen una altra), l'atzar serà l'únic mecanisme que farà variar entre les generacions successives el nombre d'individus que posseeixen una versió ol'altra del gen. Quan les poblacions són prou grans els seus efectes són menyspreables, però en poblacions reduïdes la deriva pot arribar a provocar la "fixació" d'un al·lel de manera que per atzar algunsal·lels es perden. Es diu llavors que la població perd diversitat genètica. És a dir que la pèrdua progressiva de varietat d'al·lels de la població condueix a una disminució en la varietat delscaràcters genètics per homozigosi.

Diagrames mostrant un model informàtic basat en els supòsits de l'equilibri de Hardy-Weinberg de variació de les freqüències genètiques generació a generació. Cadascunade les línies representa un mateixa població. En el gràfic superior la mida de la població és de deu individus mentre que a baix la població és de cent individus. Vegeu la tendència a fixar mésràpidament els al·lels en les poblacions petites.
Quan actua la deriva genètica tendeix a fixar un dels al·lels presents a la població. Resulta molt més probable que es fixi l'al·lel més abundant enabsència d'acció d'altres forces evolutives. La velocitat de fixació d'un al·lel guarda una relació inversa amb el nombre d'individus de la població. En general, la deriva genètica és un mecanisme...
Leer documento completo

Regístrate para leer el documento completo.

Estos documentos también te pueden resultar útiles

  • equilibrio
  • Equilibrio
  • Equilibrio
  • equilibrio
  • EQUILIBRIO
  • equilibrio
  • equilibrio
  • El Equilibrio

Conviértase en miembro formal de Buenas Tareas

INSCRÍBETE - ES GRATIS