Erecteòn

Páginas: 5 (1058 palabras) Publicado: 6 de noviembre de 2012
Classificació de l'obra
a. Títol: Erectèon
b. Autor: Mnèsicles
c. Cronologia: 421-405 a.c
d. Escola o país : Atenes
e. Estil : grec clàssic
Descripció de l'obra
a. Element tècnics i estructurals
Materials: marbre del Pantelic
Suport: Al portic est trobem sis esveltes columnes d'ordre jònic igual que les quatre columnes adossades del pòrtic oest i les sis que aguanten el pòrtic nord. Alpetit pòrtic sud el fust de sis columnes és substituït per sis figures femenines ( cariàtides)
Coberta: coberta plana o amb llinda
b. Elements decoratius: consta de sis cariàtides de gran bellesa i naturalisme
c. Espais interiors:
Tipus de planta: l'eix principal el conforma un espai rectangular creat per la unió del santuaria d'Atena amb el temple dedicat a Posidó i Erecteu.
Parts: Elsantuaria consta d'un pòrtic hexàstil i una cel.la interior amb un altar, el temple de Posidó i Erecteu consa d'un vestíbul que distribueix les dues cel.les destinades al culte
d. Espais exteriors:
Façana:
e. Relació amb l'entorn
L'Erectèon està construït al costat nord del Partenó, sore l'indret en el qual, segons la llegenda, es troba la roca on Posidó va fer brollar una font d'aigua salada. Eltemple s'adata perfectament al cingle irregular de l'Acròpoli d'Atenes i es relaciona harmònicament amb els altres edificis.
Funció :
L'Erectèon era un temple dedicat a Atena, Posidó, Cècrops i Erecteu,-mitic rei ateneu de qui pren el nom-,onsiderat aquest últim el fundador de les Panatenees, les festivitats més importants d'Atenes, que se celebraven en honor a la desea Atena.
Smbolisme:i
Segonsla mitologia grega, Zeus va promoure una competició divina per escollir el déu protector de la ciutat. Hi van partipar Posidó, que va clavar el seu trident a la roca i en va fer brollar aigua salada, i Atena , que va fer néixer una olivera d'entre les roques. Cècrops, primer reii de lÀtica, va donar la victoria a la deessa, en honor a la qual la polis va adopar el nm d'Atenes.
Les figuresfemenines del pòrtic reben el nom de cariàtides, en memòria de les dones de Cària, agafades com esclaves pels grecs per haver ajudat els perses durant les guerres mèdiques, i guarden el lloc on es troba la tomba de Cècrops.
Antecedents i influències posteriors:
L'Erectèon segueix la tipologia i la praxi constructiva dels temples grecs i és el màxim exponent de l'arquitectura d'ordr jònic. Tot i així,la seva particular morfologia el converteix en un edifici extremadament singular en l'arquitectura grega.
Les cariàtides sembla que es van inspirar en una columna coronada per un grup de tres dones trobada prop del santuari de Delfos i atribuïda a l'escultor àtic Cal.límac del segle Va.C
Relacions amb obres similars de l'autor o de l'escola:
Una obra molt semblant a l'Erectèon és Nimfeu de laVilla Giulia, de l'autor Bartolomeo Ammannati feta l'any 1551-1553. Aquesta obra consta de 4 cariàtides.

Diferències amb altres solucions coetànies:
L'Erectèon té la tipologia i la praxi constructiva típica dels temples grecs i esdevé el màxim exponent de l'arquitectura d'orde jònic. Tot i així, la seva particular morfologia el converteix en un edifici extremament singular en l'arquitecturagrega.
Context històric i artístic:

Classificació de l'obra:
a. titol: Atena Àptera o Atena Niké
b. autor: Cal.lícrates
c. cronologia: 421a.C
d, escola o país: Atenes
e. estil : grec clàssic
Descripció de l'obra:
a. elements tècnics iestructurals
materials: marbre de la pedra del Pantèlic
suport: la petita cel.la interior presenta dues pilastres in antis a l'entrada
coberta: lacoberta actalment perduda era de dos aiguavessos
Elements decoratius: les columnes jòniques estan formades per una base amb motllures, un fust monolític amb estries de cantells plans, i un capitell decorat amb volutes.
Espais exteriors:
Façana: l'entaulamens s'estructura per mitjà d'un arquitrau dividit en tres franges superposades; el fris, amb un seguit de relleus continus, i la cornisa,...
Leer documento completo

Regístrate para leer el documento completo.

Estos documentos también te pueden resultar útiles

  • ERECTEON
  • ERECTEON
  • El Erecteon
  • Erectèon
  • Erecteon
  • L Erecteon
  • Comentari Erècteon
  • Comentari Erècteon.

Conviértase en miembro formal de Buenas Tareas

INSCRÍBETE - ES GRATIS