Escultures Gregues

Páginas: 9 (2097 palabras) Publicado: 9 de noviembre de 2015
Kouros d’anavyssos Koré del péplum
Context històric i cultural: Segons la mitologia DÈDAL va aprendre l’ofici d’escultor a EGIPTE i posteriorment va treballar a CRETA. Segons el mite va ser el primer a fer caminar les seves escultures, gràcies a la posició avançada d’una de les seves cames.
Molts dels elements propis de l’escultura egípcia estan presents en l’escultura grega d’època arcaica:MOVIMENT D’UNA EXTREMITAT INFERIOR, RIGIDESA, SIMETRIA, FRONTALITAT, HIERATISME.

Descripció formal: Ambdues comparteixen una sèrie de característiques comunes: SIMETRIA FRONTALITAT i l’ús de la GEOMETRIA a l’hora de representar alguns elements corporals.
SIMETRIA: Si tracem un eix vertical podem dividir les escultures en dues meitats iguals. La simetria només es trenca en el cas del Kouros amb elpeu avançat i en el cas de la Koré amb la posició del braç.
FRONTALITAT: Tant el rostre com el cos presenten una posició frontal. En el cas de la Koré, el gerro i la túnica o pèplum (els plecs cauen en vertical) també contribueixen a aquesta frontalitat.
ELEMENTS GEOMÈTRICS: Són apreciables en la cabellera, en els ulls ametllats, el tors o els plecs de la roba de la Koré.

Temàtica: Durant laGrècia Arcaica, la figura FIGURA MASCULINA ATLÈTICA despullada va ser un tema recurrent. Es tracta d’ATLETES que havien resultat VENCEDORS en els JOCS OLÍMPICS. Kouros d’Anavyssos presenta una inscripció a la base. Ens diu que a més a més de commemorar una victòria esportiva, es tracta d’una estàtua funerària en honor del jove KROISOS, mort en combat.
En el cas de la Koré, es tracta d’una estàtuaVOTIVA.






Guerrers de Riace: segle V aC. (460-430 aC), grec clàssic.
Context històric i cultural: Alguns estudiosos han plantejat que podrien ser obra d’ALCÀMENES, deixeble de FIDIES i POLICLET.
També hi ha qui planteja que podrien ser obra de PITÀGORES de REGGIO.
Fonts de l’antiguitat el consideren inventor de la composició en X i primer escultor en representar fidelment detalls com venes itendons.
Les fonts antigues diuen que hi havia escultures com aquestes als carrers i temples de les ciutats. Els romans les apreciaven molt i se les emportaven a Roma.


Descripció formal:
Guerrer A : - Representa home més jove, nu
- Expressió més arrogant, tranquil·la
- Contrapposto, cos equilibrat
- Gira lleugerament el cap cap a ladreta.
Guerrer B : -Representa home més gran
-Solidesa i experiència
-Cert cansament
-Expressió ferotge
-Contrapposto

Temàtica: es van trobar entre les restes d’un naufragi a prop de la costa sud italiana. El vaixell es devia dirigir probablement cap a alguna ciutat de la MAGNA GRÈCIA.
El guerrer A ha estatassociat amb ÀIAX OILEU, soldat castigat per Atena per la seva crueltat.
El guerrer B ha estat associat amb ÀIAX TELAMÓ, amic d’AQIL·LES, que després de la mort d’aquest s’acabà suïcidant.
Altres interpretacions apunten cap a CÀSTOR i PÒL·LUX.


Discòbol de Miro 460ac grec clàssic.
Context històric i cultural: Miró va ser un dels escultors més importants de
la Grècia clàssica(440 i 480 ac). Vatreballar a l’Atenes de Pèricles (segle V). Va fer la major part de la seva producció en BRONZE.
Coneixem la seva obra gràcies a CÒPIES ROMANES. Tenen un gran NATURALISME, DINAMISME i equilibri de PROPORCIONS. Trenca amb la frontalitat i la rigidesa.

Descripció formal:
-Els braços descriuen un arc.
- El cos descriu una “S” que recorre la figura de dalt a baix.
- Mostra la musculatura en tensió en elmoment anterior al llençament del disc
- Equilibra la composició fent que el braç que manté agafat el disc faci de contrapès amb la cama en què es recolza l’altre braç.
- Inexpressivitat al rostre i geometritzacio en els cabells.

Temàtica: S’ha interpretat que l’escultura representa un jove atleta, JACINT (Hyakinthos), en el moment de màxima tensió abans de llençar el disc. Jacint era un jove...
Leer documento completo

Regístrate para leer el documento completo.

Estos documentos también te pueden resultar útiles

  • escultura grega
  • Escultura Grega
  • Greg
  • Los Gregos
  • Grego
  • greg
  • Greg
  • Greg

Conviértase en miembro formal de Buenas Tareas

INSCRÍBETE - ES GRATIS