Estimulació del llenguatge a Infantil

Páginas: 5 (1068 palabras) Publicado: 21 de diciembre de 2013
Supòsit pràctic

En un grup classe del cicle de parvulari de 4 anys hi ha dos alumnes amb un important retard del llenguatge. Descriviu les propostes organitzatives que s’haurien de preveure per tal d’integrar al màxim l’atenció específica amb el conjunt d’activitats dutes a terme per la resta del grup.

(si cal, fer una introducció al tipus de centre (situació, línies, PEC...))

Abans decomençar dir que encara que jo sigui la tutora del grup i per tant la responsable del meu grup d’alumnes ( anomenar aquí tal com dia l’article...o la normativa d’inici de curs) la meva actuació envers aquests no pot ser una actuació aïllada ni puntual, sinó que formarà part del pla d’atenció a la diversitat del nostre centre.

Suposem que a aquests dos alumnes ja se’ls ha fet una valoraciópsicopedagògica per part del professional de l’EAP que acudeix al centre i que després de recollir la mostra de llenguatge i ser analitzada pel logopeda del CREDA de la zona s’ha considerat oferir un tractament logopèdic un cop a la setmana ( els dos alumnes sols, ja que no hi ha cap alumne més amb dificultats importants de llenguatge al centre).

Com tots sabem el treball del/de la logopeda és moltimportant per treballar aspectes més específics del llenguatge i per assessorar al/a la mestre/a i a la família ( aquestes funcions queden recollides en l’article....), però cal dir que per millorar la competència lingüística d’aquests alumnes el més important és la intervenció naturalista. Aquesta l’entenem com aquella que es realitza en el context habitual de l’alumne (en el nostre casl’escola i concretament el grup classe) i amb els interlocutors propers al nen/a ( és a dir jo com a tutora i altres mestres que intervenen en el meu grup classe com són la mestra d’educació especial del centre i la mestre de reforç d’infantil. Aquestes dues mestres intervenen 3 sessions cada una en el meu grup classe, ja que a l’hora de fer l’anàlisi de necessitats del centre es va creure oportú queintervinguessin aquest nombre de sessions per tal d’ajudar a donar resposta a les necessitats d’aquests alumnes).

Tal i com anomena el supòsit el que defensem és una escola inclusiva, per tant el treball amb aquests dos alumnes es realitzarà dins el grup classe. Aquesta intervenció té dos avantatges: facilita l’adquisició de models per part dels dos alumnes i la seva generalització i alhora augmentala competència lingüística de la resta.

Centrant-nos amb les necessitats d’aquests dos alumnes podem dir que al tractar-se d’un retard del llenguatge i no un trastorn segueixen les mateixes pautes evolutives, però amb un desfasament, per tant el que necessiten és un ambient estimulant on es puguin sentir segurs, i alhora, fer ús d’un estil el més interactiu possible.

Concretament el queens interessa treballar amb aquests dos alumnes és la part més comunicativa del llenguatge, ja que encara que els altres aspectes de contingut i forma també estan afectats no ho considerem prioritari en aquest moment. El que considero més important és incidir en els aspectes de relació amb els companys i l’adult proper, aconseguir l’atenció conjunta i augmentar les demandes dels alumnes, ja que enaquests moments aquestes van lligades a les necessitats bàsiques.

Aprofitaré diversos moments per intervenir:

Les situacions habituals relacionades amb la vida de l’aula com ara les rutines d’entrada i sortida, els canvis d’activitat, l’esmorzar, etc.. per poder parlar amb l’alumne ( jo o la mestra de reforç o d’EE). Aquestes situacions segueixen una estructura senzilla i repetitiva cosa queli dona a l’alumne seguretat per intervenir.

Situacions relacionades amb els desenvolupament de les activitats com ara racons, tallers, cançons, contes, projectes i conversa (aquestes situacions són nombroses a la nostra escola, ja que aquesta es basa en un model constructiu de l’aprenentatge on l’alumne és el protagonista). Aquestes activitats serveixen per aprendre llenguatge a través...
Leer documento completo

Regístrate para leer el documento completo.

Estos documentos también te pueden resultar útiles

  • Etapes Evolutives Del Llenguatge Infantil
  • estimulacio
  • Llenguatges
  • Principios Para Estimulaci N Temprana En Cunas Infantiles
  • La Naturalesa Del Llenguatge
  • Llenguatge Escrit
  • El desenvolupament del llenguatge
  • Llenguatge Audiovisual

Conviértase en miembro formal de Buenas Tareas

INSCRÍBETE - ES GRATIS