estudia mas

Páginas: 6 (1266 palabras) Publicado: 22 de enero de 2014
INS Carles Rahola – Girona
Quarta pràctica de batxillerat


1. Què és el Naturalisme? Qui el va crear? Com es va adaptar a les lletres catalanes?

El naturalisme va ser un moviment creat pel francès Èmile Zola. Aquest moviment o pensament literari recull aspectes del pensament científic positivisme i Darwinisme o Evolucionisme.
El Positivisme diu que ho pot resoldre tot , gràcies almètode hipoteticodeductiu i al progrés tècnic de la Revolució industrial.
L'altre pensament científic és l'Evolucionisme que es basa en les idees que només els individus més ben adaptats sobreviuen. Un exemple és l'herència genètica. El creador del Naturalisme Èmile Zola diu que el Naturalisme és com un mirall que ho reflecteix tot. Aquest fet és pot observar en les obres d'aquest moviment que volenexplicar els motius pels quals algú és pobre i no ha pogut evolucionar.
El moviment naturalista és manifesta sobretot en la novel·la i el teatre.
Un dels autors que presten introduir el Naturalisme a Catalunya va ser Narcís Oller que es va formar en el món del dret on va treballar la seva vida. Més tard va deixar d'escriure perquè no dominava l'estil de l'època. Narcís Oller també volia fernovel·la moderna i va adoptar les teories dels dos crítics en les seves obres. Aquests crítics eren Yxart i Joan Sardà.





2. A Terra Baixa, fixeu-vos en les acotacions escèniques d’inici d’acte. Per què creieu que l’autor ens detalla amb tanta precisió tot el que hi ha en escena? Per què es considera una característica naturalista?


Les acotacions de l'obra fan servir el registraestàndard. Aquestes acotacions ens permeten conèixer tots els espais de l'obra. Per tant les acotacions són descriptives. Les acotacions escèniques insisteixen en la pobresa dels habitants on transcorre l'acció. Gràcies a les acotacions escèniques d'inici d'acte ens permet situar-nos en l'obra i l'època. Terra Baixa no només és naturalista per les acotacions d'inici d'acte sinó també pel tema que tractai la situació dels personatges.









3. L’obra Terra Baixa presenta una clara dicotomia entre la “terra alta” i la “terra baixa”.

a) Quines referències hi ha en l’obra sobre aquest mite? Com es va concretant fins a l’acte
final?


El mite de la Terra Baixa (món social, gent agressiva,etc.) que es contraposa amb la Terra Alta (natura idíl·lica, pau, gent tranquil·la,pacífica,etc.). Aquest mite està present durant tota l'obra. Al principi observem com en Manelic és un home innocent que no s'enfada mai per res, que no li agrada discutir amb ningú, en canvi els de la Terra Baixa, van transformant poc a poc a en Manelic, fins que al final de la obra veiem com mata a en Sebastià.




b) De quina terra prové la Marta? És diferent del lloc on es troben? Per què?La Marta és filla d'una dona cega, no té pare i es dediquen a recaptar. Un dia la Marta se'n adona que la seva mare té un company (el seu padrastre). La Marta creu que tots els cecs no poden plorar. Quan se li mort la seva mare, veu al seu padrastre plorar i veu que els adults si que poden plorar. Quan la seva mare mort, aquest home se la fa la seva filla. Continuant captant per Barcelona, però acausa de una nova llei que diu que queda prohibit captar a Barcelona, marxen i comencen a viatjar arreu de Catalunya en busca de caritat. Arriben a terres d'en Sebastià, en Sebastià veu a la nena que és una nena molt maca i li ofereix feina al molí al padrastre de la Marta. Tot i això la Marta prové de la Terra Baixa, igual que en Sebastià, però en canvi en Manelic prové de la Terra Alta, que ésla terra contraposada a la Terra Baixa.




4. Quin model de llengua es fa servir a Terra Baixa? Quines implicacions té aquest model en
relació amb l’estètica que segueix l’autor? Responeu-ho a partir d’exemples.

Terra Baixa es caracteritza : l'us de varietats dialectals i populars ( fa servir aquest tipus de llengua perquè dona molt efectisisme en els personatges reals que són...
Leer documento completo

Regístrate para leer el documento completo.

Estos documentos también te pueden resultar útiles

  • lo mas estudiado
  • estudios y mas
  • MAS ESTUDIO
  • no quiero estudiar mas
  • un estudio más allá de la sencilles
  • estudia mas copiar menos
  • Es mas facil estudiar que amar
  • Ejemplos de Método mas Estudio

Conviértase en miembro formal de Buenas Tareas

INSCRÍBETE - ES GRATIS