Etica

Páginas: 23 (5616 palabras) Publicado: 9 de junio de 2014
L'ÈTICA


LA MORAL

És el mateix l'ètica que la moral? Malgrat que col·loquialment s'utilitzin com a termes sinònims, en realitat són dues disciplines diferents. De moment, oblidem-nos de l'ètica i centrem-nos en la moral.


Objectius i mètode

El nostre objectiu és fer una teoria de la moral, la qual cosa implica:

1. Definir l'àmbit de la realitat en què la moral té sentit (com enqualsevol altra disciplina, definim quin aspecte de la realitat volem tractar). És a dir, establim el nostre objecte d'estudi: una sèrie de fets que hem de descriure i explicar.

2. Establir una sèrie de conceptes i definir un conjunt de relacions entre ells per poder analitzar i explicar aquests fets. Això ens permetrà, d'ara endavant, utilitzar un llenguatge comú que permeti un bon entenimenti una reflexió al més rigorosa possible.

Per realitzar aquesta tasca ens limitarem a observar casos concrets de la realitat i partirem de zero, com si no en sabéssim res.


TERMINOLOGIA BÀSICA PER A UNA ANÀLISI DE LA MORAL

Suposem que dos amics es troben una nit de festa a Castelldefels. Un d'ells té moto i vol anar a Sitges a una discoteca de moda que és molt cara. De fet, ell havia vistl'amic des de ja feia estona, però ara se li apropa perquè sap que coneix el porter de la discoteca i que amb ell el deixaran entrar de franc. Li diu que el lloc on són és molt avorrit i que el porta en la moto, a través de les costes del Garraf, a la discoteca de Sitges. A més, li oculta que s'ha pres unes pastilles i que va molt col·locat, tant que no podrà conduir la moto amb seguretat. L'amices deixa convèncer ignorant-ho; agafen la moto i emprenen el camí.

Davant d'aquest exemple, ens sorgeix immediatament un sentiment d'aprovació o de reprovació. Aquest sentiment surt d'un judici que nosaltres fem de la conducta del que té la moto. A aquest tipus de judici l'anomenem judici moral.

Els judicis morals evidencien dues coses:

1. Que existeix un tipus de fets que sónsusceptibles de ser jutjats moralment. Aquests fets són el nostre objecte d'estudi i els denominem fet o acció moral.

En l'exemple anterior hi ha almenys tres fets d'aquest tipus: que el motorista amagui a l'amic que no es troba en condicions de conduir, que si el porta en moto en aquest estat posa en perill la seva vida i, per últim, que si aconsegueixen arribar sans i estalvis, l'utilitzarà per poderentrar a la discoteca sense pagar.

2. Que si el judici no s'ha fet de manera arbitrària, estarem utilitzant un criteri amb el qual poder realitzar tal aprovació o reprovació. Aquest criteri és el que anomenem norma moral.

En l'exemple anterior, les normes que servirien per realitzar el judici moral podrien ser, respectivament, les següents: "No s'han d'ocultar coses que es tenen l'obligacióde dir", "No s'ha de posar en perill la vida d'altri" i "No s'han d'utilitzar les persones en benefici propi".

El judici, el fet i la norma moral són les tres categories o conceptes bàsics per a l'estudi de la moral, però no són els únics, ja que estan relacionats amb altres que també són cabdals i que introduirem a continuació:

Consciència moral. Inclou tot el repertori de normes morals queuna persona coneix. També s'utilitza aquest terme per fer referència a la facultat que ens permet realitzar els judicis morals. De totes les normes morals que cadascú coneix, en comparteix algunes i d'altres, no. El resultat de la seva elecció s'anomena moral personal.

Moral personal. És el conjunt de normes morals que una persona escull, d'entre les que coneix, per guiar la seva conducta morali realitzar els seus judicis morals.

Moral social. És el conjunt de normes morals acceptades de manera predominant en una societat. Aquest concepte també pot ser aplicat a un grup social o a un col·lectiu, com ara la moral dels catòlics, dels okupes, etc.

Conducta moral personal. És el conjunt de fets susceptibles de judici moral realitzats per una persona.

Conducta moral social. És el...
Leer documento completo

Regístrate para leer el documento completo.

Estos documentos también te pueden resultar útiles

  • etica y eticidad
  • Etica
  • Etica
  • Etica
  • Ética
  • La etica
  • Etica
  • La etica

Conviértase en miembro formal de Buenas Tareas

INSCRÍBETE - ES GRATIS