EUROPA I L ESPAI PU BLIC

Páginas: 6 (1256 palabras) Publicado: 4 de junio de 2015
EUROPA I L’ESPAI PÚBLIC

“Europa i l’espai públic”d’Albert Garcia Espuche, arquitecte i historiador, ens parla sobre la importància de l’espai públic a Europa i la seva evolució fins a la seva revalorització actual.
En el primer paràgraf l’autor introdueix el tema mostrant-nos què ha significat l’espai públic per a les persones i les activitats que s’hi han desenvolupat.
A partir d’aquícomença el desenvolupament del text.
En el segon paràgraf posa en evidència utilitzant com exemple el Born de Barcelona, com es barrejaven les diferents classes socials en l’espai públic.
En el tercer paràgraf podem trobar dues idees. La primera fa referència al fet de que totes les ciutats europees han tingut espais marcats històricament o socialment, que s’han convertit en llocs icònics o referents perla ciutat.
En el quart paràgraf, amb el començament del segle XX, es comença a crear qualitat i uniformitat en el paisatge, però al mateix temps es condiciona l’ús d’aquest espai.
En el cinquè paràgraf, l’espai públic perd el caràcter plurifuncional i de sociabilitat que havia tingut fins la segona meitat del segle XIX degut a la priorització de l’automòbil.
El sisè paràgraf marca la caiguda del’espai públic conegut fins aleshores durant la Segona Guerra mundial, i es converteix únicament en un espai d’interessos econòmics en el que no s’inverteix i tampoc s’hi fa vida.
En el setè paràgraf la societat pren consciència d’aquesta pèrdua i es comencen a crear iniciatives per recuperar aquest espai urbà. Comença als anys vuitanta.
Finalment en el vuitè i últim paràgraf trobem per fi larevalorització de l’espai públic que mira d’ obtenir solucions possibles, tenint en compte els graus de irreversibilitat, amb costos raonables i que facin un bé en el futur, es a dir, la sostenibilitat de les ciutats.
És en aquest últim paràgraf on trobem la tesi de l’autor que consisteix en que la revalorització de l’espai públic és necessària, i que les solucions per aconseguir-ho són les mésflexibles, que puguin tenir modificacions i un preu baix. Per a demostrar aquesta tesi Albert Espuche ens ha donat diversos arguments per poder apreciar el canvi de l’espai públic amb el pas del temps i també els beneficis que aporta, donant-nos a entendre doncs, que és una part de la ciutat que s’ha de intentar no perdre. Finalment argumenta la dificultat de revaloritzar aquest espai, ja que moltscanvis produïts son irreversibles en quant econòmicament o per el bé de la ciutat.
Té una estructura inductiva ja que la tesi es troba al final del text a mode de conclusió. Aquesta conclusió es treu dels arguments o informació prèviament donada.










RESUM

L’espai públic sempre ha caracteritzat la vida a les ciutats. En ell s’hi han desenvolupat moltes activitats diferents, tan culturals, comsocials, econòmiques o polítiques, etc. Durant la Barcelona Medieval, l’espai públic servia per desenvolupar diverses funcions i actes, convivint en ell diferents classes socials.
Totes les ciutats europees tenen espais que han sigut marcats per algun esdeveniment històric o bé icònic de la ciutat, que dona personalitat a aquesta. Però a més d’això l’espai públic ha servit per equilibrar lesdesigualtats econòmiques, ja que tothom hi té accés i dret.
Però, amb al començament del segle XX , amb l’arribada de la modernitat es comencen a fer reformes per tal de millorar la qualitat i la uniformitat del paisatge, no obstant també es condiciona l’ús d’aquest, encara que respectant el seu ús com a públic. Abans de la primera Guerra Mundial, l’automòbil s’incorpora en l’espai públic fins alpunt de que guanya prioritat envers els vianants. S’acaba el caràcter plurifuncional i social que tenia abans l’espai públic. Durant la Segona Guerra mundial es converteix únicament en un espai d’interessos econòmics en el que no s’inverteix i tampoc s’hi fa vida social.
Finalment durant els anys vuitanta es comença a prendre consciència de lo que s’ha perdut i s’hi posa remei per tal de tornar...
Leer documento completo

Regístrate para leer el documento completo.

Estos documentos también te pueden resultar útiles

  • De la terra a l´espai
  • Patrimonio pu blico
  • Acerca De Lo Pu Blico Y Lo Privado
  • Discurso Pu Blico
  • A La Opinion Pu Blica
  • Espai i societat Sudamerica
  • LAS RELACIONES PU BLICAS Y SU IMPORTANCIA EN LA EMPRESA
  • Ensayo De Opinio N Pu Blica

Conviértase en miembro formal de Buenas Tareas

INSCRÍBETE - ES GRATIS