Examen de valenciano

Páginas: 15 (3731 palabras) Publicado: 26 de mayo de 2013
1.Explica per què a l’Edat Moderna se li ha considerat una época de Decadència en la nostra literatura i matisa la idoneïtat d’aquest terme per a referir-se al preíode dels segles XVI a XVIII.
Al 1479 es determina la unió dels dos estats peninsulars quan Ferran II el Catòlic es casa am Isabel I de Castella, quan son pare ja és mort. Una vegada junts se segueix conservant les normes jurídiques ieconòmiques d'ambos, però amb aquesta unió comença un període de subordinació política i d'interferència cultural que s'anomena Decadència. Se substitueix el català pel castellà i comença a enterbolir-se la consciència de comunitat lingüística. La monarquia du a terme una política fundada en la concepció unitarista d'Espanya.
Ja se sap que la paraula crisi, decadència i similars han estatrelacionades amb l'Edat Moderna, per a nosaltres es constata, encara més, amb doble intensitat. Situada en la perifèria de l'Imperi de la Monarquia Catòlica, es viuen dos moments especialment tràgics: la Guerra dels Segadors i, a inicis ja del segle XVIII, la Guerra de Successió. Després d'un passat baixmedieval gloriós, les propostes renaixentistes no cobren per si mateixes especial importància i elsegle XVII ha estat sovint presentat com un segle pobre, amb aportacions d'escàs valor. Molts li donen aquest nom a l'Edat Moderna ja que la comparen amb el segle d'or espanyol, resultat de les suposicions de l'observador per provar que hi va haver una decadència cultural i literària en la nostra terra.

2.Esmenta els fets històrics i sociolingüístics més importants que tenen lloc durant aquestperiode intentant oferir una visió clara de cap a on s’encamina la nostra societat en ambdós aspectes.
Al segle XVI la llengua perd presencia en coses minoritàries, le dos llengües com el català i el valencià s'usen d'una forma general. A València la cort de Germana de Foix, viuda de Ferran Catòlic i virreina es la que castiga als de la Revolta de les Germanies, que va tenir com a conseqüènciesmés directes l'acceleració del procés centralitzador autoritari monàrquic, la progressiva pèrdua de poder de l'oligarquia nobiliària valenciana, i una forta reducció dels drets del poble valencià. El concili de Trento va prohibir la traducció el textos religiosos a la llengua romànica. Impedien la interpretació de la doctrina cristiana que no fora les autoritats eclesiàstiques, perjudicava lesllengües que necessitaven un text tan important per a afermar i difondre una varietat estàndard. Es recomanava la predicació en la llengua dels fidels, però això no el permeteren els bisbes de València.
Al segle XVII tenim l'arribada constant d'immigració a causa de les epidèmies i de l'expulsió dels moriscos, que tindrà fortes repercussions sociolingüístiques, va ser un factor desestabilitzador,s'imposaren dures condicions als nous repobladors de dins i de fora del país, es produí un procés de refeudalització anacrònic en aquest segle. Els llaurador protagonitzaren la Segona Germania en un intent d'alliberar-se. Hi havia tensió social a causa de la imposició de lleis i contribucions no pactades pel govern, que podien provocar guerres. Quan regnava Felip IV, la guerra contra Françaimplanta al regne de València de la lleva obligatòria el 1637 i a la Corona d'Aragó arriben exèrcits imperials que no obedeixen les lleis del país. El compte duc d'Olivares tenia un projecte uniformista i centralitzador, decidí envair França i es produeix el corpus de Sang (7 de juliol de 1640) i la guerra dels Segadors. La Corona d'Aragó perd sobirania i economia, així que ha de cedir tot a Castella. LaPau dels pirineus posa fi a la guerra enter Castella i França. La comunitat lingüística queda dividida pels pirineus ens els dos estats.

3.Explica breument la Guerra de Successió i analitza les seues conseqüències i la seua actualitat.
El 1700 en morir sense descendència Carles II, s'obrí un conflicte successori entre Felip d'Anjou i l'arxiduc Carles d'Àustria. Tenim a Felip V, qu...
Leer documento completo

Regístrate para leer el documento completo.

Estos documentos también te pueden resultar útiles

  • examen bienestar social generalitat valenciana
  • Examen de economía país valenciano
  • Valenciano
  • valenciano
  • Valenciano
  • Valenciano
  • Valenciano
  • valenciano

Conviértase en miembro formal de Buenas Tareas

INSCRÍBETE - ES GRATIS