Física

Páginas: 3 (686 palabras) Publicado: 19 de febrero de 2013
Literatura Catalana 2ª Avaluació
Calaix de Sastre

A l’últim he pogut veure un globo aèreo.Ahir vaig ésser a Richmond i damunt del prat de Mr. Cambridge, vaig veure una bola no més gran que la lluna no hauria baixat amb més silenci i suavitat si hagués esperat de trobar Endimó profundamentadormit damunt de l’herba... El tal globo ha pujat tan bé ab l’esperit de vidriol, qha arribat casi a desaparèixer de la nostra visita, i més quan se li ha tallada la cordeta que tenia assegurat... Janos l’hem vist com una síndria, después com un meló i después, sa major altura, com una pilota de jugar, fins desaparèixer amagant-se entre els nuvolets... No ha deixat tal diversió destorbar moltsjornals de la menestralia en los més dels dies de la semana.

El baró de Malda és autor d’una obra en prosa molt extensa que abasta diferents àmbits, en setanta-un volums, que el propi autor a anomenatel Calaix de Sastre: hi escriu de tot allò que envolta, ho fa com si fos una mena de dietari íntim. Hi va anotant tot allò que hi veu o les seves experiències en els seus viatges, excursions openjades, entorn de pobles, ciutats, personatges, festes celebracions, esdeveniments polítics, etc, ho fa per tenir temes de conversació quan fa reunions amb altres aristòcrates. L’obra sense que sigui unacomposició molt aprofundida en els temes d’aquella època i sense tenir un estil molt elaborat, és un gran document que ens fa saber com era i com pensava la gent de Catalunya del s. XVIII.
Elfragment anterior del baró de Maldà pertany al seu dietari que va anant escrivint durant un temps de la seva vida, el tema del fragment és l’ esdeveniment d’un nou vehicle aeri, globus aeri, i per ell vaser un fet tan sorprenen ja que mai havia vist un invent com aquell per era un artefacte innovador, el fet transcorria en el prat de Mr. Cambridge a Anglaterra.
El tipus de prosa que feia el...
Leer documento completo

Regístrate para leer el documento completo.

Estos documentos también te pueden resultar útiles

  • Fisica
  • Fisica
  • Fisica
  • Fisica
  • La fisica
  • Fisica
  • Fisica
  • Física

Conviértase en miembro formal de Buenas Tareas

INSCRÍBETE - ES GRATIS