Falles

Páginas: 4 (982 palabras) Publicado: 20 de marzo de 2014
LA FESTA DE LES FALLES

ORIGEN

Les Falles són un ritual de foc. Al llarg de tota la història de la humanitat, sempre hi ha hagut rituals que tenien com a protagonista este element perquèsimbolitza la renovació: destruïx les coses velles per a deixar lloc a les noves. És normal veure per les costes mediterrànies que s'encenguen fogueres per a commemorar l'entrada del solstici d'estiu, o pera cremar ninots que representen personatges rebutjats pel veïnat.

Hi ha diverses teories sobre l'origen d'esta festa. Es diu que les falles provenen dels focs que s'encenien al principi delsolstici d'estiu, adoptats pel cristianisme per a dedicar-los a sants, en este cas a Sant Josep. Açò podria explicar el gran component pagà de la festa. Un altre sector recolza la versió del “ninot de mitjaQuaresma” o “parot”, segons la qual les falles naixen del costum de llançar un ninot que representa Luter, Judes o un altre personatge, a la foguera. Esta teoria explicaria l'existència de figures enles falles i el caràcter censor i satíric dels monuments. Però, la teoria més popular i més estesa és la que diu que deriven d'un costum que tenien els antics artesans i fusters de la ciutat ambl'arribada del bon temps, de cremar els suports dels cresols (parots) amb els que havien treballat a l'hivern a causa de les poques hores de llum natural, així com la fusta sobrant dels tallers. Amb totaixò feien una foguera en honor al seu patró, Sant Josep, el 19 de març.

A este costum es va sumar la gent aportant a estes fogueres les coses velles de la casa que ja no tenien utilitat, com roba imobles en desús.


HISTÒRIA

No hi ha constància del moment exacte en què comença a celebrar-se esta festa. Al llarg del segle XVII se sap que els veïns participaven d'esta festa disfressant elsparots, i servien de crítica a personatges populars i successos del seu entorn sempre des d'un to divertit. També sovint ridiculitzaven el sector burgés i el clero, que prompte manifestarien la...
Leer documento completo

Regístrate para leer el documento completo.

Estos documentos también te pueden resultar útiles

  • Fallas
  • Fallas
  • fallo
  • Fallo
  • Estados fallidos
  • Fallo
  • fallo
  • Fallas

Conviértase en miembro formal de Buenas Tareas

INSCRÍBETE - ES GRATIS