ficha lectura "la historia como producto humano"

Páginas: 3 (610 palabras) Publicado: 17 de octubre de 2013
Fitxa de lectura 1

“ La historia como producto humano: la teoria de la evolución de la agencia”
P. Strompka (1993)

1. Paraules Clau

agència
morfogènesis
societat activa
societatautoproducida
coeficient agencial


2. Tesis central

La tesis central del text de Strompka, com bé diu el seu títol és el desevolupament de la teoria de l’agència. Així comença fent un repàs d’onhem buscat les causes dels fets, és a dir la búsqueda de l’agència. Aquesta ha estat molt diversa al llarg dels anys, des de el domini de allò sobrenatural fins avui en dia, on veiem que finalment laagència ha esdevingut humanitzada, i en últim terme socialitzada, i aquesta recau en els éssers humans. A partir d’aquí l’autor desenvolupa breument les diverses teories respecte el tema que ens ocupa,i que veurem en el punt següent.

3. Arguments que la dessarrollen

L’autor ens parla de diferents teories, que podem veure a continuació:

Buckley tracta el concepte de morfogènesis, onrevisant les antigues teories funcionalistes i estructuralistes incorpora en elles la teoria de l’intercanvi, l’interaccionisme simbòlic, la teoria de jocs i els models col·lectius de conducta. Així passade definir un model estructural i funcionalista morfoestàtic en un model de sistema morfogenètic, que defineix exclusivament un sistema en constant moviment i canvi.
Etzioni ens parla de la societatactiva que més tard denominarà com a teoria de l’autodirecció, expressat que la societat humana és un moviment social macroscòpic i permanent, inmers en una autotransformació intensa i perpètua. Aixíel motor de canvi recau en l’acció col·lectiva.
Algunes contribucions franceses, com Tourain entre d’altres que ens parla d’una societat autorpdouida, retrobant la clau en l’actor social com a agentprincipal del canvi i de la creació. “Los hombres hacen su propia historia”.
Giddens i la idea de estructuració ens expressa un canvi força contundent, en canviar la idea de estàtica d’estructura...
Leer documento completo

Regístrate para leer el documento completo.

Estos documentos también te pueden resultar útiles

  • como realizar una ficha de lectura
  • Como elaborar ficha de lectura
  • El trabajo a través de la historia ficha de lectura
  • Historia Y Su Enseñanza Ii. Fichas De Lecturas
  • La lectura como proceso de desarrollo humano
  • la ciencia moderna como producto de la historia
  • EL SER HUMANO COMO PROTAGONISTA DE LA HISTORIA
  • LA INIQUIDAD COMO PARTE DE LA HISTORIA HUMANA

Conviértase en miembro formal de Buenas Tareas

INSCRÍBETE - ES GRATIS