filo

Páginas: 13 (3196 palabras) Publicado: 9 de mayo de 2014
Esglèsia de Sanlorenzo
1.Filippo di Ser Brunelleschi (1421-1470),centre historic Florència,pedra
2.L’exterior es tosc sobretot la façana ja que no te cap decoracio. Tot i aixi el conjun mante una harmonia estructural perfecta i es poden diferenciar les alçades de la nau central, les laterals i les capelles. A la part posterior hi sobresurt la cupula ogival que corona el creuer. A l’interior,la planta de creu llaitna te tres naus:una central i dos laterals; capelles laterals, transepte i absis centran flanquejat per dues sagristies. La nau central es el doble d’alta i ampla que les laterals i la seva separacio es fa a partir de columnes d’ordre corinti i arc de mig punt que a sobre hi ha un mur amb finestrals llargs. Ales naus laterals, les capelles s’obren a traves d’arcs de mig punt,sobre els kuals es disposen finestres circulars. La coberta és de voltes bufades amb un sostre pla amb cassetons(decorats geometrics, sostre) quadrats al centre. Al creuer s’aixeca una cupula semiesferica sobre petxines. El conjunt esta pensat perke totes les linies de perspectiva vagin a un unic punt, a l’altar i perke el visitant situat al mig de la nau central percebi miralls als laterals.Per aixo es va basar en la simetria, la matematica i la simetria. Les seves proporcions a escala humana són molt més grans que en l’estapa anterior. L’esglesia és molt lluminosa per les nombroses finestres obertes a diferents alçades.
3.Brunelleschi va ser un arquitecte més famos de Florencia en el s.XV i va ser l’inventor de la perspecticva. Santa Maria del Fiore a Florencia. +Caract
4.Es decaracter public i religosa. Té funció litúrgica, expressar la religio catolica. La simplicitat distributiva dels elements contructius i l’us de la geometria per ordenar regularment l’espai proporciona sensació de pau i equilibri.
6.Va ser la primera esglèsia plenament reinaixentista, en la kual es va tenir encompte les mesures de l’home, es va recuperar el llenguatge classic i es va mostrar unekilibri i sobrietat constructiva.

San Pietro in Montorio
1.Donato Bramante (1502) pedra marbre granit, Roma monestir de San Pietro, esglesia.
2.El temple es divideix en dos pisos. El primer começa amb una escalinata circular ke acaba al peristil de setze columnes toscanes, damunt les kuals s’aixeca un entaulament, amb l’entaulament, el fris (decorat amb intruments del martiri de Sant Pere iobjectes cristians) i la cornisa. El pis superior s’inicia mab una balustrada cilindrica(barandilla) que contribueix a la lleugeresa del conjunt. En aquest segon pis es troba el tambor decorat amb finestres cegues i nínxols amb forma de semicupula coronats per una petxina i la gran cupula de mitja esfera , els nervis de la kual conflueixen en una llanterna rematada amb una creo. A l’interior hi ha unacel·la de planta circular amb pilastres adosades al mur i una cripta en el lloc on es creu ke va ser crucificat San Pere. A l’entrada principal hi ha un altar per als catòlics. Les finestres cegues dels dos pisos generen clarobscur.
3.Donato Bramente es el millor arquitecte del Reinaixement aunke primer era pintor.
4.L’esglesia va ser finançada pels reis Catolics, es va edificar per commemorarel martiri de sant Pere que va ser crucificat i mort. La tipologia circular de l’edifici mostra la forma geometrica més perfecta, l’esfera, a Dèu i la cupula el transit del món terrenal al celestial.

Villa Capra (la Rotonda)
1.Andrea di Pietro Palladio, primer arkitecte reinaixentista (1551-1533), civil, pedra mao estuc i marbre, Vicenza Itàlia. situat sobre un turó al mig del camp, les kuatrefaçanes s’orienten als kuatre punts cardinals permetent als propietaris aprofitar les vistes i l’entorn.
2.A l’exterior presenta un perfil idèntic a les 4 façanes, cadascuna amb una escalinata ke condueix a un pòrtic de 6 columnes jòniques , amb l’entaulament i un frontó triangular rematat amb una estàtua a cada vertex. Al centre de l’edifici s’alça la cupula que cobreix la sala central...
Leer documento completo

Regístrate para leer el documento completo.

Estos documentos también te pueden resultar útiles

  • FILO
  • filo
  • FILO UNO
  • filo
  • Filos
  • filo
  • Filo
  • Filos

Conviértase en miembro formal de Buenas Tareas

INSCRÍBETE - ES GRATIS