filosofia primer trimestre

Páginas: 25 (6172 palabras) Publicado: 20 de noviembre de 2013
FILOSOFIA PRIMER TRIMESTRE
Etimologia de la paraula filosofia
L’etimologia és l’origen d’on ve aquesta paraula.
ETIMO LOGIA “Logia” ve del grec, LOGOS.
Logos és una de les primeres paraules fonamentals. Fa referència a la lògica.
Segle VI a.C. el naixement de logos, el naixement de la ciència.
La lògica és una ciència. És una de les anomenades ciències formals.


I la biologia, lageologia, la física i la química són unes ciències experimentals.
Els dos grans grups de ciències són:




La lògica estudia el raonament, la manera de raonar, com raonem. La raó és una facultat. És el que diem: pensar, reflexionar...
Per fer ciència s’estudia la raó.
Originàriament, logos, és el discurs i el llenguatge racional.
La ciència, el pensament racional, la filosofia tal coml’entenem ara, és del segle VI a.C., del món clàssic grec. Per això diem que Grècia és el bressol de la filosofia.
Durant molts segles, la logos es confon.
I a partir del Renaixement, el naixement de la ciència moderna, es comencen a separar els dos sentits i s’ajunten els dos discursos: discurs racional i discurs científic.
“Tot discurs científic és racional, però no tot discurs racional éscientífic.” És a dir, les ciències són racionals. I avui en dia la raó no és una ciència, es un discurs racional.
La teologia és el discurs racional sobre Déu. Però la teologia no és una ciència. Tampoc és el mateix teologia que religió. Déu no és objecte de discurs científic, és objecte de discurs racional.
La teologia en l’Edat Mitjana és una ciència; la ciència. La ciència més adequada en aquella època,igual que en el món grec.
La religió no és un discurs racional, està en un altre camp. I les arts tampoc és un discurs racional. Són el que es diu: discursos poètics.

Filosofia
El que s’entén per filosofia es parla de molts sentits, depenent de les èpoques, autors, etc. Però mai en sentits contradictoris.
Avui en dia la filosofia no és una ciència, però si és un discurs racional. I com a talpot aportar proves, argumentacions, demostracions... però sobretot són racional i no científiques.
La paraula filosofia té origen grecollatí. Prové de les paraules “Philia” i “Sofia”.
Sofia: saviesa. És una paraula grega que ve de “Sophos”, que és el savi, el que té, posseeix la saviesa. I, d’aquí, ve la paraula “Sofista”; el savi.
A partir del segle V a.C., en la civilització grega, se liafegeix “Filo”. Que en llatí és “Philia”. I que, originàriament, significa l’amor, l’estimació a la saviesa. I a partir d’aquest moment neix el filòsof. I ja no diem que es un savi, sinó que és un filòsof.
Diferència entre savi i filòsof:  Savi: té associada la saviesa.
 Filòsof: no implica tenir la saviesa sinó desitjar estimar la saviesa.
Per tant, el filòsof queda substituït com l’home queestima i cerca la saviesa. Per això en filosofia més que de saviesa assolida, parlem de saviesa cercada.
El filòsof és el model de savi. Des del segle V fins al XXI, als nostres dies.
CONCLUSIONS
El coneixement es constitueix com un desig i una necessitat natural de l’home. No es pot evitar conèixer, igual com no podem evitar menjar.
Els humans comparats en tots els animals de totes lesespècies, són els menys adaptats i menys preparats a l’entorn. Com més humans siguem, menys adaptats estarem. És a dir, a mesura que es va adaptant el cervell, ens anem allunyant d’estar adaptats a l’entorn. Ex: perdem la força dels braços i de la mandíbula i tenim menys pèl.
La primera funció originària de la raó és una funció biològica: adaptar-nos i sobreviure a l’entorn: “Primer viure, desprésfilosofar.” Per això els antropòlegs afirmen que abans de la ciència teòrica (ex: formular la teoria de l’univers) és necessària la tecnologia.
És abans la tecnologia que la ciència. La tecnologia ens permet viure, adaptar-nos a la vida. L’home ha de desenvolupar una tecnologia bàsica i rudimentària que l’ajudi a viure.
Model de savi. Des de l’origen es constitueix el model de savi occidental....
Leer documento completo

Regístrate para leer el documento completo.

Estos documentos también te pueden resultar útiles

  • Historia Filosofia Primer Trimestre
  • Primer Trimestre
  • Primer Trimestre Filosofia 2º Bachillerato
  • Primer trimestre de embarazo
  • Ecografia Primer Trimestre
  • Complicaciones en el primer trimestre del embarazo
  • Apunts Historia Primer Trimestre
  • Descripcion Del Primer Trimestre Del Embarazo

Conviértase en miembro formal de Buenas Tareas

INSCRÍBETE - ES GRATIS