Fitxa gràcies per la propina

Páginas: 7 (1516 palabras) Publicado: 5 de diciembre de 2011
Anàlisi de la novel•la Gràcies per la propina
de Ferran Torrent
1 : Tema:
La vida de dos germans orfes, des de la primera masturbació del protagonista, criats per els seus oncles i el seu avi en temps de postguerra.
2 : Argument i Trama :
2.1 : Argument:
Aquesta novel•la ens narra la vida de dos germans, orfes de pare des de molt petits i mes tard també de mare. En ella, veiem l'evoluciódels nanos i de com van passar els temps de post guerra i franquisme, aïllats en un mon a part creat per el seu avi i els seus oncles.
2.2 : Trama:
La novel•la comença, quan ja els protagonistes son grans, en una vesprada del 1992. aquests son a la casa on varen passar la seva infantesa, esperant el camió de mudances. Allí, hi ha un evocament al passat que es produeix per els records deFerrant Torres.
Amb la seva primera comunió ens porta al passat, als seus nou anys, quan es va masturbar per primer cop. Ens conta les seves experiències a l'escola publica i les ensenyances “morals” que li feia el seu amic Gamenyo, tant a ell com al seu germà. Les passejades amb autobús, arrambant-se a les dones que trobaven. Més endavant, la mare els interna als jesuïtes i finalment, aquesta mor.Quan els dos germans van a viure amb els oncles i l'avi, no els treuen pas del jesuïtes per tal de respectar la voluntat de la difunta mare, però mes endavant són expulsats de l'escola i gràcies al oncle Tomàs entren en el món laboral. Tomàs també es l'encarregat de portar-los a una pensió on treballen prostitutes per tal de que els nois s'estrenin.
Més tard, l'avi, una persona molt lliberal icomprensiva, es posa malalt fins a tal punt que mor. En aquest moment, la situació econòmica de la família es força baixa i cal incrementar-la, per aquest motiu decideixen perdre terreny de casa i vendre-la per poder treure uns quants diners.
Més endavant, els germans i Tomàs decideixen muntar un negoci de fusteria, on s'encarreguen de muntar mobles per vendre'ls mes tard. Tomàs, que fuma i beuhabitualment, segons el protagonista, comença a envellir. Quan Tomàs comença a trobar-se malament, decideixen fer un viatje, els dos germans i ell; i marxen a Bucarest.
Quan tornen al poble, descobreixen que el Boquerón, un bar, es tancat i decideixen llogar-lo i portar-lo ells, deixant així la feina dels mobles, que era , per a ells, massa pesada.
Tomàs, després de molt alcohol i molt tabac esposa molt malalt, i un cop a l'hospital, mor.
En aquest moment la vida dels protagonistes dona una volta, i, a més, descobreixen que els seu tiet mort tenia un important secret. Miquel, un amic de Tomàs, els confessà que aquest tenia una filla.
L'oncle Ramonet, queda molt trist després de la mort de Tomàs, i els dos germans decideixen donar-li una sorpresa. Ells sabien que Ramonet s'entenia amb unhome d'amagat i varen decidir convidar-lo a sopar. D'aquesta manera acaba l'obra, amb una petita satisfacció per aquell personatge que en tota la obra ha treballat, patit i callat.
3 : L'estructura:
3.1 : L'estructura externa:
El llibre consta de 223 pagines les quals es divideixen en el pròleg, que n'ocupa tres i en els vint-i-cinc capítols restants. Els capítols no consten de títol, aixíque sols estan numerats.
3.2 : L'estructura interna:
L'estructura d'aquesta novel•la es divideix en un plantejament, un nus i el seu desenllaç.
El plantejament comença en el pròleg, on el narrador ens situa en un present dins la novel•la i a partir d'aquest present hi ha un evocament al passat que ens porta directament al primer capítol, on comencen els records d'infantesa del narrador. Des deel dia de la primera comunió del noi, que suposà també el seu primer intent de masturbació, fins a la mort de la seva mare.
En el moment que els dos germans marxen a viure amb els seus tiets i el seu avi, comença el nus. Quan, finalment aquests son expulsats de l'escola dels jesuïtes es quan realment comencen a viure en un núvol creat per l'ambient familiar.
En el penúltim capítol, la mort de...
Leer documento completo

Regístrate para leer el documento completo.

Estos documentos también te pueden resultar útiles

  • Gracies per la propina
  • Gràcies per la propina
  • Gracies per la propine
  • Gràcies per la propina
  • Gràcies Per La Propina
  • Gràcies per la propina
  • Gracies per la propina
  • Gracies per la propina resum

Conviértase en miembro formal de Buenas Tareas

INSCRÍBETE - ES GRATIS