Fonaments de la cirminologia

Páginas: 8 (1797 palabras) Publicado: 6 de marzo de 2012
Primer exercici

1.F; 2.V; 3.V; 4.F; 5.V; 6.V; 7.F; 8.V; 9.V ;10.V.


Segon exercici

Göppinger defineix a la criminologia com a "ciència empírica i interdisciplinària que s'ocupa de les circumstàncies humanes i socials relacionades amb el sorgiment, la comissió i l'evitació del delicte, així com del tractament dels infractors".

Göppinger classifica la criminologia com a ciènciaempírica perquè ha d’estar constantment relacionada amb la realitat, al què passa el dia a dia amb l’aplicació del dret a la societat i com aquesta ho assumeix, és a dir que la criminologia s’alimenta de l’experiència. La defineix com a ciència interdisciplinària perquè ha de tenir coneixement de qualsevol ciència que li sigui necessària per al coneixement, sense deixar-se absorbir per cap altra ciència iconservant la seva independència.
Göpinger descriu que la ciència de la criminologia s’ocupa de les circumstàncies humanes i socials, s’entén es refereix que la ciència estudia els fets de les persones i del conjunt de persones que comparteixen un espaitemps, és a dir les relacions socials. Es fa referència als infractors entenent-se que la criminologia fa un estudi dels autors dels fets socialsconsiderats delicte. N’estudia els processos d’elaboració del delicte, com es duen a terme i quines eines es tenen per a un control del fet delictiu.

Així doncs s’entén que la criminologia no solament estudia el mer delicte en si, sinó que estudia la delinqüència i els fets que han portar a ella, la societat i la resposta de la societat al delicte, el què en l’estat en el que ens trobem és elsistema de justícia penal, compost pel sistema policial, judicial i d’execució penal en relació a l’evitació del delicte i tractament dels infractors.

Com a exemple s’entén que la criminologia ha d’adquirir coneixement de l’experiència i de moltes disciplines com serien la psicologia, medicina, sociologia o el dret, adquirint els coneixements que aquestes disciplines ofereixen per arribar a lafinalitat fonamental de la criminologia: esbrinar la metodologia dels delictes, adquirir un perfil del delinqüent, si és possible saber com afrontar la problemàtica i finalment tenir consciència de com afrontar i tractar les víctimes, el què és la societat en general o el receptor del delicte.


Tercer exercici

La criminologia ha recorregut al mètode científic per a la recerca perquè aixíles conclusions puguin tenir validesa com a veritats científiques. Tal i com s’ha comentat l’estudi de la criminologia no sempre correspon a mètodes científics, sinó que es basa en mètodes vàlids reconeguts en les ciències socials com son els mètodes qualitatius i quantitatius, objecte d’aquest exercici.

Els mètodes qualitatiu i quantitatiu són empírics.

La metodologia quantitativa tracta decomptabilitzar unitats i a explicar. Els fets socials han de ser examinats com a coses i en un moment concret. L’avantatge d’aquest mètode és que és extensiu (grup ampli de població i resultats representatius), és objectiu i deductiu. Com a contrapartida és un mètode reactiu.

Per a aquesta metodologia proposo una investigació del fenomen delictiu dels furts que es cometen a la ciutat deBarcelona. Seria el mètode més adequat ja que es produeixen una gran quantitat de furts i aquests afecten a molta quantitat de ciutadans, d’aquesta forma es podria arribar a tenir el màxim d’informació sobre el fet delictiu. Es podrien obtenir les dades mitjançant l’enquesta ja que el qüestionari podria tenir uns paràmetres establerts.

La metodologia qualitativa es basa a establir identitats idiferències a partir del llenguatge i els discursos amb la finalitat de comprendre i interpretar. Correspon a una orientació comprensiva en què els fets socials tenen un sentit i significats, diferenciats cada fet l’un de l’altre i tractats de forma individual. És un mètode que té com a punt feble l’anàlisi d’una realitat social reduïda però alhora permet un anàlisi en profunditat d’aquesta realitat....
Leer documento completo

Regístrate para leer el documento completo.

Estos documentos también te pueden resultar útiles

  • fonaments
  • Fonaments De La Tecnologia
  • fonaments de la sociologia
  • fonaments del màrqueting
  • Fonaments de psicobiologia
  • fonaments
  • fonaments
  • Fonaments

Conviértase en miembro formal de Buenas Tareas

INSCRÍBETE - ES GRATIS