Geologia

Páginas: 2 (366 palabras) Publicado: 13 de octubre de 2014
Al massís Ibèric es poden definir cinc zones:
La zona catàbrica, la zona asturoccidental-lleonesa, la centreibèrica, la zona d'Ossa-Morena, la sud-portuguesa.
Zona cantàbrica. Presenta materialspaleozois que han sofert una deformació només superficial, sense metamorfisme, i una tectònica d'encavalcaments superficials.
Els materials del carbonífer presenten un important desenvolupament, acausa de la forta subsidència que va patir la conca en aquesta regió, que va facilitar l'acumulació de sediments ris en carbó. Avui dia constitueix la conca carbonífera asturiana, que fins fa poc haestat altament productiva.
Zona asturoccidental-lleonesa. Afloren materials precambrians i del paleozoic inferior. Aquí la deformació ha estat més intensa, amb plecs i encavalcaments, acompanyats d'undèbil metamorfisme, com també d'intrusions magmàtiques.
Zona centreibèrica. Està representada per materials precambrians i del paleozoic inferior, i presenta un intens metamorfisme. Destaquen elsafloraments de materials granítis, de roques bàsiques i ultrabàsiques de l'escorça profunda, i també la presència d'uns característics materials volcànis del cambrià, convertits en gneis i anomenats ollode sapo, a causa de la presència de cristalls grans d'ortosa que recorden els ulls de l'amfibi.
Vinculat amb les roques volcàniques del silurià, es troba el jaciment de cinabri més gran del món, ons'explota la meitat del mercuri del planeta. Hi ha també abundants jaciments metàl.lics.
Dins d'aquesta zona es localitza el Sistema Central, un complex pilar tectònic associat a la distensiópostalpina, format bàsiament de granit.
Zona d'Ossa-Morena. Presenta característiques estratigràfiques i de deformació similars a la zona centreibèrica. El metamorfisme és general en tota la zona. De lamateixa manera també hi ha jaciments metàl.lics.
Zona sud-portuguesa. Esta formada per materials paleozoics metamòrfics de grau baix. L'aspecte més important és l'abundància de materials volcànics...
Leer documento completo

Regístrate para leer el documento completo.

Estos documentos también te pueden resultar útiles

  • Geologia
  • Geologia
  • Geologia
  • Geologia
  • Geologia
  • GEOLOGIA
  • geologia
  • geologia

Conviértase en miembro formal de Buenas Tareas

INSCRÍBETE - ES GRATIS