Gestion publica ii

Páginas: 74 (18349 palabras) Publicado: 7 de mayo de 2010
Gestió Publica II
Bloc I- Estat del Benestar

1 - Estat del Benestar.
1.1- Evolució de l’Estat del Benestar.
1.2- Tipologies de l’Estat del Benestar.
1.3- Bases econòmiques de la intervenció estatal. Fallides de mercat i límits de la intervenció publica.
1.4- Administració publica tradicional i Nova gestió publica (New Public Management).

Practica per dia 21-02-08 ja esta penjadas’han de llegir tots dos textos.
Del primer bloc sempre posa algú a l’examen.

1- Estat del Benestar.

L’Estat del Benestar es una forma d’intervenció social i econòmica que es porta a terme a alguns Estats democràtics i contemporanis.

L’Estat pretén intervenir a l’economia i social i és d’alguns estats lliberals i democràtics.

Fins que no s’arriba al segle XIX amb l’estat lliberal no hi haestat democràtic i quedava fora els plans dels estats soviètics.

L’Estat del Benestar dins d’una economia de mercat i es tracta de democràcies pluralistes perquè de fet el concepte de Estat del benestar no posa en dubte el sistema de economia de mercat o de democràcia perquè impedeix que les economies capitalistes entrin en crisis i legitima el model democràtic perquè legitima a l’estat.L’Estat del benestar es un fenomen recent que apareix a finals del segle IXX, amb l’autor Heclo que al any 1981 va fer una classificació de l’evolució en etapes del Estat del benestar.

El segle XIX (19) era convuls i passaven coses moltes coses, va ser un segle de la revolució industrial, moviments sindicals.

Hi ha 3 autors importants de l’època: (mitjans segle XIX ( 19);

- L Blanc – immers ala revolució a Paris, era socialista utòpic i parlava de la creació de uns ministeris de treball i deia a “Cadascú segons les seves necessitats i de cadascú les seves habilitats”

-V Stein – jurista que va aparèixer i va tenir força influencia al estats Alemanys, va proposar el sufragi universal, es va intentar el concepte de Estat social.

-Adolf Wagner –va inventar una llei delcreixement de l’activitat publica que diu que el creixement de la despesa es produiria a un ritme mes que proporcional que l’economia dels estats, també va dir que l’ampliament de l’estructures dels estats, es faria amb creixement de l’administració publica i que es faria amb un impost progressiu.

Heclo el que fa es distingir els Estats dels benestar en tres fases:

- Fase 1 - Experimentació– situaria a principis segle XX al 1870.
- Fase 2 – Consolidació – anys 30 al segle XX.
- Fase 3 - Extensió- desprès segona guerra mundial cap als anys 50-70.
- Fase 4 – Crisis – a mitjans anys 70 i 80

Fase 1- Experimentació - s’inicia amb Bismark i Weimar, fins a 1870, l’estat tenia poques funcions només de seguretat ( estat policia s IXX i estat policial te un termeperiodístic), a partir d’un cert moment i ha un canvi de paradigma del que ha de ser la seguretat, desprès de la Revolució Industrial, que els artesans han de treballar a les fabriques i no estan contents amb la nova situació, aquest descontent genera problemes socials nous que no s’havien donat fins a llavors i es comença a haver- hi necessitats d’una seguretat, la resposta va ser per part delsenyor Bismark que va considerar un drets minims a tots els ciutadans, va ser l’aparició de la Seguretat social, es a dir, un sistema essencial mínim que consideres unes conclusions vitals mínimes als ciutadans, fa una Constitució de aquestes primeres idees.

Fase 2 – Consolidació- ens planteja una realitat diferent, va haver-hi el crac del 29, i es quan apareixen les teories mesclàssiques i s’implanta la teoria del Estat del Benestar, amb dues teories que son:

a- EEUU- New Deal - que ho porta a terme Roosvelt amb idees de Keynes amb el pla New Deal es un reconeixement al paper del Estat a la realitat social i econòmica.
b- Suècia compromís – els agents socials que garantien determinats drets i polítiques de seguretat social.

Fase 3- Extensió-...
Leer documento completo

Regístrate para leer el documento completo.

Estos documentos también te pueden resultar útiles

  • Gestion ii
  • Publicidad ii
  • PUBLICIDAD II
  • Publicidad Ii
  • Gestion Pública
  • Gestión pública
  • Gestion Publica
  • gestión Publico

Conviértase en miembro formal de Buenas Tareas

INSCRÍBETE - ES GRATIS