Glosari Música

Páginas: 9 (2020 palabras) Publicado: 18 de marzo de 2014


INTERVAL 4J
Interval simple que té una distancia de 4 notes, i per ser justa ha de tenir 2 tons i mig.
Un exemple de 4J és Do3-Fa3, Sol3-Do4.
Per presentar aquest interval utilitzaríem la cançó “El Cargol” de la Unitat 4.

PUNTET
Signe gràfic representat amb un puntet a la dreta de la figura,que allarga la meitat de la figura. El puntet el podem treballar amb les cançons de la Unitat4, com per exemple, “Peu polidó”, “La Primavera”, “ Don Pepet” i “L'any del refrany”.

SEMICORXERA
Figura musical que té un valor equivalent a la meitat de la corxera, i a un quart de la negra. En un compàs de 2x4 en trobam 8, i en un compàs de 4x4 n’ hi ha 16.
Per exemple, a la cançó “L’Esquirol” serveix per treballar la semicorxera ja que és una figura molt present. En aquest cas la cançóés de 2x4 i hi trobem 8 semicorxeres en un mateix compàs.
Una altra cançó per treballar la semicorxera és “Tin Ton”.

SIGNES DE REPETICIÓ
És un signe gràfic que es representa amb dos puntets , o dues barres amb dos punts i que serveix per evitar tornar a escriure els compassos que s'han de repetir. Els dos puntents es situen al final de la part que s'ha de repetir. També podem trobar unfragment d'una cançó que s'hagi de repetir i aquest tindrà dues barres separadores amb dos punts al principi des d'on s'ha de repetir i dos punts i dues barres fins a on s'ha de repetir.
Els signes de repetició els podem treballar amb la cançó de “La Madona”.

CANÇÓ LLARGA
Tipus de cançó que conté introducció, nus i desenllaç. És un tipus de cançó que explica una història.Té a veure amb elcontingut de la cançó, i no amb la llargada. Aquest tipus de cançó també es coneix com a cançó narrativa.
Un exemple de cançó llarga seria “Don Pepet” , o “Don Francisco” de Biel Majoral.

CANÇÓ TRADICIONAL
No és un tipus de repertori, sinó que són unes característiques que pot tenir un tipus de repertori. Aquestes cançons van passant de generació en generació, són de caràcter oral i normalment notenen autoria. Remeten a festivitats i es poden donar variants ja que, es transmeten per via oral, com s'ha mencionat anteriorment.
Uns exemples d’ aquests tipus de cançó serien “La Mosca”,” Peu Polidó”, “No en volem cap”, “Plou i fa sol”.

CANÇÓ CICLES I ESTACIONS
Cançons que tracten sobre les característiques que tenen els mesos de l'any, els dies, les èpoques de l’ any.
Un exemple decançó de la Unitat 4 seria “La Primavera”, o també “L’any del Refrany”, “Sa Madona” i “Abril, Maig, Juny”.

CANÇÓ ONOMATOPÈICA
Cançons on es treballen les onomatopèies. Cal dir que no és necessari que només siguin onomatopèiques, sinó que estan integrades en un tipus de repertori concret. Un exemple de cançó de repertori onomatopèic és “El despertador” ,” El telèfon”, “El picapadrer”, “Elgronxador”, “Les campanes de Salom”, entre d'altres.

ARMADURA
Conjunt d'alteracions ordenades seguint una seqüència ( en el cas dels sostinguts és: fa, do, sol, re, la, mi, si; en el cas dels bemolls és: si, mi, la, re, sol, do, fa) que es col·loquen al principi del pentagrama. Es situa entra la clau de sol i el compàs. Aquestes alteracions ens indicaran que aquelles notes estarán alterades durantla cançó. També aquestes alteracions ens donaran la tonalitat de la cançó.
Com exemple podríem dir que Fa M té un bemoll, Sol M té un sostingut.
Per exemple, Do M no té cap alteració.

Exemples de cançons amb armadures son “ Dalt del cotxe” amb un sostingut a l'armadura (Sol M), “ Ara ve Nadal” amb un bemoll a l'armadura( Fa M), “L'arc de Sant Martí” amb 2 sostinguts a l'armadura ( Re M).ALTERACIÓ: SOSTINGUT
Signe gràfic (#) que es situa al començament d'una peça o abans d'una nota i que l'altera pujant mig to aquella nota.L'ordre dels sostinguts és : Fa, Do, Sol, Re, La, Mi, Si. Si es situa a l'armadura altera aquella nota durant tota la cançó. Si es situa a davant una nota, només s'alterarà aquella nota durant el compàs allà on estigui situada.
El sostingut es pot anular...
Leer documento completo

Regístrate para leer el documento completo.

Estos documentos también te pueden resultar útiles

  • Glosario de Música
  • Glosario de música
  • Glosario De Musica
  • guia y glosario musica
  • Glosario
  • Glosario
  • Glosario
  • Glosario

Conviértase en miembro formal de Buenas Tareas

INSCRÍBETE - ES GRATIS