Guerra Freda

Páginas: 6 (1313 palabras) Publicado: 22 de marzo de 2014
L’ambient que envoltava Europa després de la segona Guerra Mundial era de recel i por. Nord-americans i soviètics havien quedat uns davant dels altres a Europa.
L’ambient de guerra es va prollongar davant l’obtenció dels nord-americans de la nova arma nuclear, per tant, la Guerra Freda va ser producte de la incertesa del moment.

Alguns conflictes i malentesos van ser simplement unacontinuació de la Guerra Mundial, com la guerra civil grega. Davant la por que triomfassin les guerrilles comunistes, ñes forces britaniques hi varen intervenir per frenar el progrés (Truman envià baixells de guerra al Mediterrani)

La tensió va derivar en ruptura l’any 1947 quan Truman va oferir suport polític i militar a tots els països que se amenaçats pel comunisme, es va exposar també el plamarshall (la reconsutrucció europea constituiria la millor arma contra l’avanç comunista) aquesta ajuda havia de repartir-se entre els països que l’aceptessin. (va ser rebutjat per l’URSS i els països de l’Est).

El primer escenari d’enfrontament va ser Alemanya, dividida en 4 zones (soviètics, nord-americans, britànics i francesos)
A postdam es va acordar la seva reunificació, però els aliatsoccidentals van unificar els seus territoris i van crear l’Estat federal alemany separat de la zona russa. Berín quedava en territori sovietic (dividida en 4 zones d’ocupació) els soviètics van tancar la frontera i van aïllar el sector occidental de la ciutat, van crear la republica democratica d’alemanya i van construir el mur de Berlín.

Els E.U van teixir una xarxa d’aliances i de pactes militarsamb l’objectiu d’aillar l’URSS, aquest fou l’origen de la OTAN sota la direcció de washington. Com a resposta l’URSS va crear el COMECON i el pacte de varsovia que incloïa l’URSS i els països de l’est.

Un altre conficte fou a Corea, després de la derrota dejapó al acabar la II guerra mundial el nord de corea va ser ocupat per russos i el sud per nord-americans.
Corea del nord va envair coreadel sud, com a resposta el general mc Arthur va inciiar l’expansió cap al nord, però va ser frenat per les tropes xineses. El conflicte va acabar amb la pau de Panjumom. (aquest comflicte va accelerar la cursa d’armaments i el seu final estava relacionat amb la mort de stalin i l’entrada de khruixtov).

Un altre escenari va ser el Vietnam, ja que vietnam del sud va tenir supor d’EU i el nord del’URSS (aquest conflicte va durar més de 20 anys)
En temps del president Kennedy el conflicte es va inetnsificar, Nixon en canvi va defensar la retirada progresiva de tropes estrangeres per limitar l’enfrontament en guerra civil entre vietnamites. Finalment es va concertar un alto al foc (acord de parís) i el final de l’ajut militar dels EU, aixií es van retirar les tropes nord-americanes el 1975,aquell amteix any una ofensiva del nord va entrar a saigon i va proclamar la unificació del territori sota un nregim comunista.

A més del vietnam, cambodja fou un focus de conflicte i d’enfrontament ideologic que es va aguditzar amb el suport militar dels blocs a les dues faccions enfrontades.

Altre cop, un incident va tornar a enfrontar als dos blocs. A egipte la monarquia havia estatenderrocada i s’hi havia instaurat una republica presidida per Nasser, aquest va demanar ajuda economica als EUA (s’hi van negar) en canvi l’URSS li va concedir, això va decantar el nou govern egipci cap a l’area sovietica.

Nasser va decidir nacionalitzar el canal de suez, una de les rutes de transit martitim més importants del món controlada per francesos i britanics, com a resposta frança i la granbretanya amb israel van ocupar la zona, pero els EUA van recomanar que es retiressin per l’amjenaça dels sovietics d’intervenir en el conflicte.

Un dels episodis més importants de la guerra freda va ser a Cuba. Batista va ser enderrocat per fidel castro, l’URSS no va trigar a oferir ajut al regim castrista.
La tensió entre cuba i EUA es va agreujar quan cuba va acordar amb els sovietics...
Leer documento completo

Regístrate para leer el documento completo.

Estos documentos también te pueden resultar útiles

  • Guerra Freda
  • Guerra Freda
  • LA GUERRA FREDA
  • La guerra freda
  • guerra freda
  • La guerra freda
  • Guerra Freda
  • guerra freda

Conviértase en miembro formal de Buenas Tareas

INSCRÍBETE - ES GRATIS