Guerra Freda

Páginas: 6 (1253 palabras) Publicado: 5 de mayo de 2013
TEMA 9 LA GUERRA FREDA


1. Compara la ideologia dels dos blocs que es van enfrontar durant la Guerra Freda. A continuació indica els països que pertanyien a cada bloc.
– Bloc capitalista: El sistema capitalista, els bens de producció son privats i poden ser teus o no. Hi havia diferentes classes socials com ara: burgesia, la petitat burgesoa i els obrers. Tenian una economia oberta.(Estats Units, França, Gran Bretanya, Dinamarca, Països Baixos, Itàlia...)
-- Bloc comunista: És una ideologia política que la princiapal aspiració és la consecució d’una societat en la qual els principals recursos i kitjans de producció pertanyin a la comunitat.( Unió Soviètica, Txecoslovàquia, Polònia, Hongria, Iugoslàvia, Albània, Bulgària i Romania, Estònia, Letònia i Lituània).
2. Completa lesdades següents sobre les aliances establertes per les dues potències dominants durant el període de la Guerra Freda:
OTAN:
Any en què se signa el tractat: 1949
Països fundadors: Estats Units
Any d'incorporació de la República Federal d'Alemanya: 1954
Any de la retirada de França: Al cap de tres mesos desprès de la fundació.
Pacte de Varsòvia:
Any en què se signa el tractat: 1955
Païsosfundadors: URSS
Any d'incorporació de la República Democràtica Alemanya: 1955.
Any de dissolució del tractat: .1991
3. Completa la taula següent sobre els conflictes de la Guerra Freda:

Cronologia
Protagonistes
Conseqüències
Guerra
de Corea
1951-1953
Corea del Sud, amb l’ajuda dels capitalistes i Corea del nord amb ajuda de URSS.
Va ser el primer enfrontament amb armes en la pau armadai va servir de model i va expandir la guerra freda a la resta del món.
Guerra
del Vietnam
1959-1975
República de Vietnam amb l’ajuda dels estats units i Vietnam del Norte amb l’ajuda de la URSS.
Van destruir el medi ambient amb productes químics, van morir mes de 2 milions de vietnamites, molts exilis entre d’altres.
Crisi
dels míssils
14-10-1962 al 28-10-1962
Estats Units, URSS iCuba.
Els soviètics van retirar els míssils nuclears de Cuba i Els Estats Units els van retirar de Turquia.
.
4. Entra a la pàgina web següent i respon les preguntes sobre el Pla Marshall:
http://sepiensa.org.mx/contenidos/historia_mundo/siglo_xx/eua/plan_marshall/plan_1.htm
Qui era George Marshall?
 Va néixer el 31 de desembre de 1880 a la petita ciutat d'Uniontown, a l'estatnord-americà de Pennsilvània en una família de classe mitjana. Fou educat a l'Institut Militar de Virgínia, i després de graduar-se s'allistà a l'exèrcit dels Estats Units. El 1953 fou guardonat amb el Premi Nobel de la Pau gràcies al desenvolupament del Pla Marshall, un pla d'ajuda econòmica per a setze països europeus debastats per la Guerra Mundial.
Quina era la finalitat del Pla Marshall?
El Pla Marshall eraun pla dels Estats Units per a la reconstrucció dels països europeus després de la Segona Guerra Mundial. El pla de reconstrucció es va desenvolupar en una cimera el juliol de 1947. La Unió Soviètica i els estats de l'Europa de l'Est també hi van ser convidats, però Iósif Stalin va veure el pla com una amenaça i no va permetre la participació de cap dels països de la seva òrbita. El pla va teniruna vigència de quatre anys fiscals a partir de l'estiu de 1947. Durant aquest període, els estats europeus que van ingressar a l'OCDE van rebre un total de 13 mil milions de dòlars de l'època.
Un cop es va completar el pla, l'economia de tots els països participants, excepte la República Federal d'Alemanya, havia superat els nivells d'abans de la guerra. En les dues dècades següents, Europaoccidental va assolir un creixement i una prosperitat sense precedents. El Pla Marshall també és vist com un dels elements que impulsà la unificació europea, ja que eliminà els aranzels i creà institucions per a coordinar l'economia a nivell europeu. Una conseqüència directa va ser la introducció sistemàtica de tècniques de gestió d'inspiració americana. En els darrers anys, molts historiadors han...
Leer documento completo

Regístrate para leer el documento completo.

Estos documentos también te pueden resultar útiles

  • Guerra Freda
  • LA GUERRA FREDA
  • Guerra Freda
  • La guerra freda
  • guerra freda
  • La guerra freda
  • Guerra Freda
  • guerra freda

Conviértase en miembro formal de Buenas Tareas

INSCRÍBETE - ES GRATIS