Hermes amb Dionís

Páginas: 7 (1613 palabras) Publicado: 28 de noviembre de 2013
COMENTARI OBRES SELECTIVITAT GRÈCIA. 11.HERMES AMB DIONÍS INFANT-PRAXÍTELES

WEBS D’INTERÈS:
http://www.xtec.es/~jarrimad/grecia/grecia.html ***** ARQUTECTURA I ESCULTURA DELS PERÍODES ARCAIC, CLÀSSIC I HEL.LENÍSTIC.
http://www.pntic.mec.es/recursos/bachillerato/arte/prestamoexpo/esc-griega/esc-grie.htm (ENLLAÇ DES DE WEB JARRIMAD).***
http://www.xtec.es/~sgiralt/labyrinthus/index1.htmMITOLOGIA GREGA

1.PRESENTACIÓ I CONTEXT .DOCUMENTACIÓ GENERAL (VVi TD)
(1.PRESENTACIÓ I CONTEXT)
1.1.Titol: Hermes amb Dionís infant
1.2.Autor: Praxíteles (-390-330 Ac)
1.3.Cronologia: 343 aC
1.4.Material i tècnica: talla de marbre monocroma.
1.5.forma i tipologia: Grup de figures dempeus exemptes.
1.6.Dimensions: 2,13 m (alt)
1.7.Localització original: l'estàtua ornava el templed'Hera, a Olimpia, on fou trobada durant les excavacions que s'hi van fer l'any 1877
Localització actual: Museu Arqueològic d'Olimpia
1.8.Estil: grec clàssic
1.9.Funció : Religiosa,donat que es tractava d'un exvot.
1.10. *Context i *Biografia de l’Autor.)(TD) Breu biografia
Fill de l‘escultor Cefisòdot el Vell, Praxíteles va obtenir un gran reconeixement en la seva època i va aconseguiraplegar una petita fortuna gràcies a la seva feina. Va ser l'introductor de la sinuositat de les figures dempeus, amb "anomenada corba praxiteliana, i el primer que va representar un nu femení, l'Afrodita de Cnidos. Per fer aquesta escultura femenina Praxíteles va utilitzar com a model la seva amant Friné, la qual cosa va escandalizar determinades capes de la societat d'aleshores.

*Introducció al’obra L'única obra original que ens ha arribat de Praxíteles mostra Hermes com un home jove idealitzat. Lluny ja de la rigidesa de paràmetres del classicisme imposat per Policlet, el déu sosté Dionís infant en braços i el mira amb tendresa. A Hermes amb Dionís infant és evident la corba praxiteliana, que suavitza la tensió de les figures i les fa més humanes, i un coneixement excepcional del'anatomia gràcies al qual els músculs i els ossos són tractats amb naturalitat i delicadesa i fa que en ressalti la morbidesa de la pell. L'Hermes de Praxiteles és viu i mostra sentiments. Pausànies, historiador grec del segle lI, explica: «entre els exvots (del temple d'Hera a Olimpia) hi ha un Hermes de marbre que porta en braços Dionís infant».



2. ANÀLISI FORMAL

2.1.Iconografia (Tema):Hermes, déu del comerç i de la comunicació, duu en braços el seu germanastre Dionís, el futur déu del vi i de la festa. L'escena es refereix a una parada en el camí cap a la nova llar del petit, que Hermes vol amagar per protegir-lo de la ira d'Hera


1. *
Iconografía(td): Segons l'escriptor llatí Plini, sembla que va ser ideada per Cefisòdot el Vell, pare de Praxíteles. Hermes entreté el seugermanastre Dionís amb un gotim de raïm (Dionís és el déu del ví durant el viatge emprès per anar a veure els reis d'Orcomen, Atamant i Ino. Tots dos són fills il·legítims de Zeus, i Hera, "esposa de Zeus, engelosida per les infidelitats del seu marit se'n vol venjar per mitjà de l'infant Dionís. Per aquest motiu Her­mes intenta que els reis d'Orcomen l'amaguin. L’escultura ens ha arribat mutilada ;però, gràcies a les còpies posteriors i a aIgunes fonts literàries com, per exemple, l'escriptor grec Pausàmes (s.V) s'ha pogut recompondre.

2.2.Funció(td): Religiosa, ja que es tractava d'un exvot.

2.3.COMPOSICiÓ

(td)Composició: Tancada.
Línies compositives: Contrast entre la figura d'Hermes, que adop­ta l'anomenada corba praxiteliana, cosa que li dóna una sensació de movimentsinuós malgrat que està dempeus, i el tronc de l'arbre amb la túnica i la figura de Dionís, que són verticals.

(vv)La famosa corba praxiteliana, que fuig de la linia vertical i està­tica i imprimeix airositat i lleugeresa a les figures, fa que el cos d'Hermes es desplaci de l'eix vertical i formi una seductora S, que li pro­porciona una sensació d'e·quilibri entre el moviment i el repòs.

De...
Leer documento completo

Regístrate para leer el documento completo.

Estos documentos también te pueden resultar útiles

  • Hermes Amb Dionis Infant
  • Hermes Amb Dionis Infant
  • Hermes amb Dionís Infant
  • Estatua Hermes Amb Dionís Infant
  • Hermes Amb Dionís Infant
  • Hermes con Dioniso
  • Prax Steles Hermes Amb Dion S Infant
  • 03 Hermes Amb Dioni S Infant 51

Conviértase en miembro formal de Buenas Tareas

INSCRÍBETE - ES GRATIS