Hfgh

Páginas: 5 (1191 palabras) Publicado: 27 de noviembre de 2010
REFERAT BIOLOGIE

HIPOFIZA

Hipofiza este o glanda cu secretie interna,localizata la baza encefalului,inapoia chiasmei optice,in saua turceasca.Hipofiza (glanda pituitara) are dimensiunile unui bob de fasole si forma ovala.Cantareste 500mg.Este alcatuita din trei lobi:anterior,mijlociu (intermediar) si posterior. Lobul anterior sic el mijlociu constituie adenohipofiza,iar lobul posteriorneurohipofiza.Hipofiza
Hipofiza - Adenohipofiza deriva,embriologic,din ectodemul gurii primitive,iar neurohipofiza se dezvolta din podeaua ventriculului al III-lea,avand,ca si hipotalamusul,origine nervoasa.Adenohipofiza contine celule cromofobe si cromofile.

Hipofiza - Acestea din urma sunt de doua feluri: acidofile si bazofile.Celulele secretorii formeaza parenchimul glandei.Ele sunt dispusein cordoane epiteliale.Intre celule se afla o bogata retea de capilare si de fibre reticulinice care alcatuiesc,impreuna,stoma conjunctivo-vasculara a glandei.

Adenohipofiza mai contine si o retea de fibre nervoase amielinice.Lobul anterior este partea cea mai dezvoltata a glandei: el reprezinta 75% din masa hipofizei,in timp ce lobul intermediar reprezinta numai 2%,fiind redus la o simpla lamaepiteliala,aderenta de lobul posterior.

Lobul posterior este format dintr-o stroma conjunctivo-vasculara in ochiurile careia se gasesc numeroase celule nevroglice transformate, unele tipuri celulare din adenohipofiza,precum si fibrele nervoase ale tractului hipotalamo-hipofizar.Celulele neurohipofizei sunt incarcate cu granule de neurosecretie hipotalamica.

Intre hipofiza si hipotalamussunt relatii stranse atat anatomice,cat si functionale.Anatomic,hipofiza este legata de planseul ventriculului al III-lea prin tija pituitara.Intre eminenta mediana a hipotalamusului si adenohipofiza exista o legatura vasculara reprezentata de sistemul port hipotalamo-hipofizar descries de anatomistul roman Grigore T.Popa impreuna cu Unna Fielding.

Intre hipotalamusul anterior si neurohipofizaexista tractul nervos hipotalamo-hipofizar format din axonii nucleilor hipotalamici supraoptic si paraventricular.Prin aceste legaturi vasculare si nervoase si prin produsii de neurosecretie,hipotalamusul controleaza si regleaza secretia hipofizei,iar prin intermediul acesteia coordoneaza activitatea intregului sistem endocrin.

Controlul hipotalamic se realizeaza prin intermediul unor hormoniprodusi in neuronii acestui organ,prin procesul de neurosecretie. Hipotalamusul este,in acelasi timp,si glanda endocrina,si centru nervos de reglare a functiilor vegetative. Hipotalamusul secreta trei feluri de hormone: de inhibare a adenohipofizei,de stimulare a adenohipofizei si cei ce se depoziteaza in neurohipofiza.

Tumorile hipofizare-------------------------------------------------
Generalitati
Tumorile hipofizare sunt tumori localizate la nivelul glandei hipofizare, un organ de marimea unui bob de mazare localizat in zona centrala a creierului, imediat superior de partea posterioara a nasului. La nivelul glandei hipofizare sunt sintetizati hormoni ce controleaza dezvoltarea si functiile altor glande endocrine din organism. Majoritatea tumorilorhipofizare sunt benigne. Aceasta presupune cresterea lenta a lor si absenta invazivitatii tumorii in alte zone ale organismului. Descoperirea unei tumori hipofizare se face de obicei in cazul in care glanda secreta o cantitate prea mare de hormoni. Acest lucru poate duce la aparitia unor tulburari in organism. Tumorile ce secreta hormoni se numesc tumori functionale (secretante) pe cand cele ce nusecreta hormoni sunt denumite tumori nefunctionale (nesecretante). 
Anumite tumori hipofizare pot duce la aparitia bolii Cushing, afectiune caracterizata prin eliberarea in circulatie a unei cantitati prea mari de hormoni glucocorticoizi. Acest lucru duce la acumularea de tesut adipos la nivelul fetei, spatelui si pieptului alaturi de subtierea mainilor si picioarelor. Alte simptome includ cresterea...
Leer documento completo

Regístrate para leer el documento completo.

Estos documentos también te pueden resultar útiles

  • hfgh
  • Hfgh
  • hfgh
  • Hfgh
  • Hfgh
  • Hfgh
  • hfgh
  • HFGH

Conviértase en miembro formal de Buenas Tareas

INSCRÍBETE - ES GRATIS