Historia de lart

Páginas: 6 (1356 palabras) Publicado: 4 de abril de 2011
Sóc fill dels evuzok

Introducció.
Primer viatge a Camerun.
La religió evuzok.
La medicina.
Les plantes.
Darrera aparició a Camerun.
Conclusions.

Maria Lladó i Rosselló
Antropologia

INTRODUCCIÓ

Lluís Mallart ens revela, en aquesta monografia, el que va ser la seva estància al Camerun en la dècada dels 60.
Mallart és barceloní, nascut l'any 1932 en les barriades altes deSarrià. Així com va anar creixent i madurar va decidir, després de treballar en un banc, anar a treballar al Camerun per l'església, de missioner. Va ser així com Lluís arribava per primera vegada al Camerun l'any 1961. L'objectiu era clar, venia per part de l'església cristiana, la seva missió era inculcar la religió i fe cristiana en la tribu dels evuzok, a Nsola.
El Camerun havia estat colòniafrancesa, per tant molts dels evuzok sabien parlar francès i ja es podia respirar entre el poblat evuzok una mica de costum cristiana forçada pels europeus.
En aquesta monografia, Mallart ens narra la història que va viure ell durant set anys al Camerun, envoltat pels evuzok. Una llengua, un poble, una raça, una cultura i un país, totalment diferent d'allà on procedia ell.
Hi va anar per exercirde missioner, però així com va passant el temps cada vegada més respecta la seva cultura i té menys constància en intentar convertir la seva cultura a la europea. Mallart passa a ser un missioner a un antropòleg obert a noves cultures i sobretot interessat per la cultura evuzok, és a partir d'aquí que l'antropòleg català se n'adona que l'antropologia i la tasca de missioner no són compatibles, peròsense fer-ne gaire cas segueix amb el seu treball de camp, i es segueix interessant per la seva cultura.
És al segon viatge a Camerun que Mallart ja no hi va a fer de missioner, sinó que després d'haver-se doctorat i convertir-se en antropòleg, hi torna i completa i verifica el treball de camp que anys enrere havia treballat entre els evuzok.
Després d'aquesta breu introducció continuarem apartir de la seva primera estància a Nsola.

PRIMER VIATGE A CAMERUN

Com bé hem dit, Mallart va arribar al Camerun amb l'objectiu que pretenia l'església: convertir el poble evuzok al cristianisme. Lluís des d'un principi es mostra iniciatiu, interessat i sorprès per la vida evuzok.
“La festa durà dos dies sencers” cita a la pàgina 31 on ens explica que des de el primer dia el poble esmostrà simpàtic i honest, els hi oferiren queviures als hostes. Tots es presentaven i els hi oferien alguna cosa de menjar o de beure per donar-lis la benvinguda.
“L'església servia de casa comuna” (pàg. 32) com vegem l'església no feia la seva funció totalment correcte, encara no s'havia aconseguit que el cristianisme formes part de la cultura evuzok de tal manera que tot el poble es sentísidentificat amb la religió cristiana. Ell mateix, al principi de la missió estava vivint amb un home que practicava la poligàmia. No té molt de sentit que un pastor de l'església vagi a exercir de missioner per inculcar la religió cristiana a un altre país i es trobi que ha de compartir casa amb un home poligàmic.

Més endavant, Christine, una de les esposes de Mba li demana a Lluís si per favor lapot batejar. Sense massa miraments ell accepta. Lluís Mallart no tenia el poder de batejar a ningú i axí i tot ho va fer, va batejar a la Christine per que ella mateixa li preguntà, volia formar part de la religió cristiana. Ell ho va fer, i tot seguí igual que abans, però amb la diferència que Christine es sentia millor, realitzada, i van celebrar un gran festí.
A la pàgina 54, l'autor essorprèn el veure el significat d'allò que li solien dir “fill dels evuzok”, es veu que aquell sobrenom li van posar per que feia relació amb la reencarnació, els evuzok li van contar que l'esperit dels morts podia tornar en forma d'una altra vida entre els vius. Per això a ell li deien “fill dels evuzok” per que es pensaven que era un dels majors evuzok que els havia deixat i havia tornat en forma de...
Leer documento completo

Regístrate para leer el documento completo.

Estos documentos también te pueden resultar útiles

  • historia de lart
  • Historia De Lart
  • lart
  • lart
  • eografía Política en una síntesis explicativa, que intenta aplicar a lart
  • Alison elizabeth "ali" larter
  • Historia de los sin historia
  • La historia de la historia

Conviértase en miembro formal de Buenas Tareas

INSCRÍBETE - ES GRATIS