História Económica

Páginas: 11 (2693 palabras) Publicado: 17 de mayo de 2012
Història Econòmica

PRÀCTICA 4

1. Deutes i reparacions.
Comenta de manera conjunta el triangle de deutes interaliats i el gràfic sobre compromisos financers després de la I Guerra Mundial.

2. La hiperinflació alemanya.
1a. Explica què indica cadascuna de les columnes del quadre sobre la hiperinflació alemanya de la pàgina 4, estableix la relació entre elles i analitza l’evolució.
Laprimera columna ens mostra la circulació de bitllets en mils de milions de marcs. Això és, els diners que hi ha en circulació d’una moneda en concret, que en aquest cas és el marc alemany. A més circulació monetària, menys valor tindrà la mateixa.
La segona columna ens indica el número de marcs de paper corresponents al marc-or, segons la cotització del dòlar. És a dir, els marcs de paper quenecessito per aconseguir un marc-or abans de la Primera Guerra Mundial.
La tercera columna ens mostra el valo de stock de bitllets en mils de milions de marc-or, és a dir, el valor real dels marcs. Com he esmentat abans, a més marcs en circulació, menys valor tindran aquests.
Per acabar la última columna és l’índex de preus al per menor. És el mateix que la seva evolució, la evolució dels preus.La evolució en cinc anys ha estat un fort, molt fort increment. La relació és senzilla, quants més diners hi hagi en circulació (circulació de bitllets augmenta), més es deprecia la moneda (baixa el valor del stock) i per tant es necessita més marcs de paper per a comprar un marc-or (com que el valor del marc ha disminuït, necessitem molts més marcs per a aconseguir un marc-or), a la vegada queaugmenten els preus (la població ha vist augmentada el seu salari nominal que es el que fa pujar els preus, però el salari real ha disminuït molt).
El resultat va ser una una hiperinflació en que el valor del marc es va depreciar fins a onze vegades menys.

1b. Per quines causes es va donar aquest fenòmen? La hiperinflació, es produínomés a Alemanya?
La Hiperinflació Alemanya és l'episodiinflacionista ocorregut a la República de Weimar a la década dels vint. Ni era la primera ni la més cruenta de la sèrie d' hiperinflacions europees d’aquelles dates. Tanmateix, com que va ser el cas més destacat des del naixement de l'economia, va rebre atenció com cap altre episodi podía haver rebut abans. La majoria de les situacions surrealistes que associem a les hiperinflacions forendiagnosticades en Alemanya: augments de preus i taxes d' interès, modificacions del tipus de canvi, abandonament de la moneda comunitat d'intercanvi, etc. L’exemple de la hiperinflació alemanya de 1923 és al·lucinant pels propis alemanys que la van viure. No s'exagera quan s'afirma que la hiperinflació provoca la dissolució d'una societat. Va ser talel desastrea Alemanya quelavidaes va transformaren unveritable absurd. L'escassetat d'aliments va provocar greus malalties en nens i grans elevant enormement la taxa de mortalitat.
Aquest fet té causes molt anteriors, ja que Alemanya havia comptat amb obtener una rápida victoria sobre els seus enemics en la guerra de 1914, per la qual cosa no va vacil·lar en cubrir els gastos militars mitjançant empréstits públics que serien cancel·lats per lesreparacions exigidesals seus enemics vençuts. Aquesta irresponsable decisió es va adoptar tot i saber d’antemà que només un sis per cent d’aquests empréstits serien coberts per impostos.
Però Alemanya va perdre la guerra i es va trovar l’any 1918 amb el major déficit de la seva historia. Amb el Tractat de Versalles, Alemanya perdeia el 75 per cent de les seves reserves de mineral de ferro, el 28 percent de les de carbó i el 20 per cent de la seva capacitat productiva de ferro i acer. La part més important del dèficit fiscal d'Alemanya es devia als costosos programes de salut pública i benestar social i a la política de socialització de l'economia que el Partit Socialista havia iniciat immediatament després d'acabada la guerra.
Per tant, els problemas econòmics venien de temps enrere, però...
Leer documento completo

Regístrate para leer el documento completo.

Estos documentos también te pueden resultar útiles

  • Historia economica
  • Historia económica
  • Historia Económica
  • historia economica
  • Historia economica
  • Historia economica
  • La econom a historia
  • Historia Economica

Conviértase en miembro formal de Buenas Tareas

INSCRÍBETE - ES GRATIS