hola

Páginas: 3 (739 palabras) Publicado: 2 de diciembre de 2013
VESPASIÀ
El general Titus Flavi Sabí Vespasià va ser un emperador romà (69-79) que va accedir a la porpora l'any 69 amb el suport de les legions orientals, a les quals es van sumar les de Pannònia,Mèsia i Dalmàcia.
Nét de centurió i fill d'un publicà de nom Flavi Sabí i de Vespàsia Pol·la (germana d'un senador romà i filla del prefecte local), Vespasià era senador de primera generació, i erafill d'un cobrador d'impostos i prestador, encara que el seu avi tenia el rang d'eques i un oncle patern havia arribat a senador romà.
Va servir com a tribú militar a Tràcia i fou qüestor a laprovíncia de Creta i Cirene; després fou edil i pretor. En aquest temps es va casar amb Flàvia Domicil·la, filla d'un cavaller romà, amb la que va tenir dos fills (Titus i Domicià). Durant el regnat deClaudi i per influencia de Narcís fou enviat a Germània com a llegat de legió.

·PROJECTES

Aquest emperador es va marcar com a objectiu renovar la capital de l'Imperi després de l'incendi de l'any 64,que havia destruït bona part de Roma. Així, va restaurar aqüeductes i temples i va urbanitzar el nou fòrum. També va aconseguir sanejar les arques públiques i controlar la corrupció.

El seuprojecte "estrella"va ser la construcció de l’amfiteatre Flavi o Colosseu, finançat en bona part gràcies al saqueig de Jerusalem del 70 dC. Durant cinc segles, la sang es va vessar sobre l’arena d’aquestrecinte ideat per canalitzar els instints morbosos i violents dels romans. De fet, per a molts emperadors, els espectacles entre feres o gladiadors que s'hi organitzaven eren la millor manera dedistreure el poble, una de les tasques fonamentals dels cèsars, que volien ser recordats per haver organitzat els jocs més massius i populars.

- Exèrcit pujà al primer ordre polític.
- Recuperacióeconòmica de Roma.
- Reforma del Senat.
- Ascens de l'ordre eqüestre a l'administració estatal.
- Promogué grans obres públiques (Colosseu).
- Reforç de les fronters en territoris perillosos....
Leer documento completo

Regístrate para leer el documento completo.

Estos documentos también te pueden resultar útiles

  • hola hola hola hola
  • hola hola hola hola hola
  • hola hola hhola hola y hola
  • hola hola hola
  • Hola Hola Hola
  • Hola Hola Hola
  • hola hola hola
  • Hola hola

Conviértase en miembro formal de Buenas Tareas

INSCRÍBETE - ES GRATIS