hola

Páginas: 15 (3561 palabras) Publicado: 11 de diciembre de 2014
GUERRA CIVIL ESPANYOLA
1. El preàmbul de la guerra:
Els militars revoltats el juliol de 1936 van justificar la insurrecció amb una raó bàsica: salvar Espanya d’una imminent dictadura comunista.
Durant la primavera de l’any 1936 es va produir un deteriorament en l’ordre públic, davant el qual el govern republicà no va actuar amb prou fermesa i habilitat. Aquesta situació va contribuir aradicalitzar la divisió social i ideològica del país.
1.1. Els governs del Front Popular:
El 18 de febrer del 1936, el president de la república, Niceto Alcalá Zamora, va encarregar la formació de govern a Manuel Azaña, el qual va començar immediatament a aplicar el programa del Front Popular. Aquest es basava en:
Continuació de la reforma agrària
Intensificació política educativa
Amnistia depresos polítics
Restabliment de la Generalitat de Catalunya
Impuls per establir els estatus d’autonomia del País Basc i Galicia
El 7 d’abril, Alcalá Zamora va ser destituït de la presidència de la República i en el seu lloc va ser elegit Manuel Azaña. La presidència del govern va ser encarregada a Casares Quiroga.
El desordre públic es va manifestar de tres maneres:
1. Violència al camp ambvagues i ocupació de terres
2. Conflictes laborals (crema de convents i atacs a edificis eclesiàstics)
3. Atemptats polítics protagonitzats per falangistes i monàrquics; i sindicalistes
1.2. La radicalització social i política:
A la dreta de l’arc ideològic es va constatar un augment de les activitats violentes de la Falange Española y de las JONS. La Falange propugnava una alternativaautoritària al règim parlamentari, d’acord amb la ideologia feixista.
A l’esquerra de l’arc ideològic s’observava una radicalització en determinats sectors del PSOE i la CNT. En el PSOE s’havia produït una divisió interna entre els partidaris més radicals de la revolució social d’una banda i la branca moderada d’idees social democràtiques d’altra banda.
A Catalunya, la radicalització política va dur ala fusió de diversos partits petits de esquerra amb l’esperança de trobar un partit únic que aglutines i organitzes el proletariat. El setembre de 1935 ja s’havia format el Partit Obrer d’Unificació Marxista (POUM). El 23 de juliol de 1936 es va fer publica la creació del Partit Socialista Unificat de Catalunya (PSUC).
Al maig de 1936, la CNT va refermar la seva posició radical iantirepublicana amb un programa d’acció radical en que es propugnava la supressió del culte religiós públic, la confiscació de tots els béns i l’organització col·lectiva de la propietat i de la societat a través de comunes lliures.
Amb tot, la guerra no era inevitable. A Espanya, la diferencia va venir de l’actitud i la voluntat d’un sector de l’exercit. Les associacions clandestines Unión Militar Española(UME) i Unión Militar Republicana Antifascista (UMRA) van ser un reflex d’aquesta divisió.
1.3. La conspiració militar:
Entre les diverses conspiracions contra la República, destaca la nit de les eleccions de febrer de 1936. Quan es va conèixer el triomf del Front Popular, el general Franco, va proposar l’estat de guerra, cosa que no es va produir per les negatives del ministre de la Guerra. Elgovern de la República era conscient d’aquest perill i va situar militars de provada fidelitat republicana com a caps de les divisions orgàniques. Els generals que es consideraven més sospitosos van ser enviats a la perifèria (Franco a les Illes Canàries i Manuel Goded a Mallorca). Ningú no va sospitar del general Emilio Mola (Pamplona) el qual es va entendre amb els requetès (carlins)navarresos.
Els primers dies de març del 1936 es començaren a tramar diverses conspiracions alhora. A partir del mes d’abril el general Mola va preparar una xarxa colpista que obtindria la confiança de tots els moviments antirepublicans. El cop preparat per Mola havia de ser una acció ràpida en que no s’havia de dubtar a l’hora de recórrer al grau de violència que calgués per tal de triomfar. El cop...
Leer documento completo

Regístrate para leer el documento completo.

Estos documentos también te pueden resultar útiles

  • hola hola hola hola
  • hola hola hola hola hola
  • hola hola hhola hola y hola
  • hola hola hola
  • Hola Hola Hola
  • Hola Hola Hola
  • hola hola hola
  • Hola hola

Conviértase en miembro formal de Buenas Tareas

INSCRÍBETE - ES GRATIS