Hume

Páginas: 6 (1385 palabras) Publicado: 1 de mayo de 2012
Opci6 A. Serie 3. Setembre de 2007
Estem determinats a suposar que el futur s'assembla al passat únicament pel costum. Quan veig una bola de bilIar que es mou cap a una altra, la meva ment es veu immediatament portada per l'habit al seu efecte habitual, i s'anticipa a la vista concebent el moviment de la segona bola. No hi ha res en aquests objectes, considerats abstractament i de formaindependent de l'experiència, que em condueixi a treure una conclusió com aquesta; i fins i tot després d'haver tin gut experiència de molts efectes repetits d'aquesta classe, no hi ha cap argument que em determini a suposar que l’efecte serà conforme a l'experiència passada. Els poders pels quaIs actuen els cossos ens són completament desconeguts. Només percebem les seves qualitats sensibles: i quina raótenim per pensar que els mateixos poders estaran sempre conjuntats amb les mateixes qualitats sensibles?

David HUME. Resum del tractat de la naturalesa humana


1. Expliqueu breument les idees principals del text i com hi apareixen relacionades (entre 40 i 80 paraules).

2. Expliqueu breument el significat, en el text, de les expressions següents (entre 5 i 15paraules en cada cas):

a) «poders pels quals actuen els cossos».
b) «qualitats sensibles».

3. Per què diu Hume que «no hi ha cap argument que em determini a suposar que l’efecte sera conforme a l'experiència passada»? Feu referencia als aspectes del pensament de Hume que siguin pertinents, encara que no apareguin explícitament en el text.

4. Compareu la concepció de Hume del coneixementempíric (o coneixement pels sentits) amb una altra concepció del coneixement empíric que es pugui trobar en la història del pensament.

5. Creieu que Hume té raó quan defensa que no es pot demostrar racionalment que el futur s'ha d'assemblar al passat? Raoneu la resposta.


1. Model de resposta:
Hume fa referència, en aquest text, a un determinat àmbit de realitat en el qual transcorren lesanomenades qüestions de fet, o fets d'experiència. La filosofia d'Hume estableix que el coneixement de les qüestions de fet està merament basat en l'experiència o en la contracció de l'experiència, és a dir, que si podem predir que una determinada causa serà succeïda per un determinat efecte és només perquè tenim el costum, basat en l'observació, que aquella causa sempre ha vingut acompanyada peraquell efecte.
Allò que percebem és, per tant, la conjunció de fets, pera no la seva connexió, i suposem a més a més que aquesta conjunció donada en el passat es repetirà en el futur La connexió causal entre fets no queda llavors justificada racionalment, per coneixement dels poders ocults dels fets, sinó merament establerta en virtut del costum.

2. Les respostes correctes són les següents:a) "poders pels quals actuen els cossos": Són aquells poders ocults rere les qualitats sensibles a partir dels quals es pot entendre racionalment la connexió causal entre fets.
b) "qualitats sensibles": Són allò que apareix en l'observació de l'experiència, i rere la qual s'amaguen els poders ocults dels cossos.

3. Model redactat de resposta.
Hume distingeix dos àmbits de realitat: lesqüestions de fet i les relacions d'idees.
De les qüestions de fet, únicament se'n percep o se'n coneix la conjunció de fenòmens, però no la seva connexió. El coneixement de la conjunció de fenòmens s'estableix en virtut de l'experiència o de la contracció de l'experiència, és a dir, que s'estableix la conjunció de fenòmens a partir de l'hàbit, basat en l'observació, que a tal causa li ha seguit sempretal efecte. I llavors, una vegada hem observat que a tal causa li ha seguit sempre tal efecte, predim il·legítimament que aquesta conjunció se seguirà donant, en virtut de la suposició que el futur serà com el passat.
No obstant això, únicament seria legítim establir prediccions si coneguéssim la connexió causal entre fets, i no la seva mera conjunció, com és el cas. Però els poders pels quals...
Leer documento completo

Regístrate para leer el documento completo.

Estos documentos también te pueden resultar útiles

  • Hume
  • Hume
  • human
  • Hume
  • huma
  • huma
  • Huma
  • Huma

Conviértase en miembro formal de Buenas Tareas

INSCRÍBETE - ES GRATIS