Hª De La Psicología. DimEnsiones Teóricas En Divulgación ciEntífica

Páginas: 10 (2432 palabras) Publicado: 14 de abril de 2012
HISTÒRIA DE LA PSICOLOGIA
Dimensions teòriques en divulgació científica

_________________________

Tal com coneixem la psicologia avui en dia, ens és força complicat trobar una definició senzilla del que és la psicologia degut a la coexistència de diferents escoles. Com hem anat veient al llarg d’aquesta assignatura, podem considerar que és una ciència jove que s’ha anat consolidant apartir de la successió de diferents tendències que, poc a poc però amb fermesa, han anat donant una coherència a aquesta disciplina tan plural. És durant el segle XX quan la psicologia comença a establir-se com una matèria amb un camp d’estudi propi gràcies a autors com als que dedicarem les nostres reflexions tot seguit, Wundt, William James, J.B.Watson, Charles Darwin, entre d’altres.

Per començarens situarem a mitjans del segle XIX, quan apareix l’evolucionisme, corrent que va afectar a totes les ciències així com a la psicologia i en la qual es l’home deixa de ser el centre del món per a convertir-se en un element més d’estudi. Aquesta corrent es basa en les aportacions de Charles Darwin (1809-1882), que considerava que l’home provenia dels primats i que aquest va sorgir a partir d’unpetit canvi cromosòmic per tal d’adaptar-se millor al medi. Més endavant seria el funcionalisme el que definiria el comportament com una adaptació al medi on l’animal que no pot adaptar-se al mateix, està condemnat a desaparèixer. Dins d’aquest marc sorgeix altrament la psicologia comparada, coneguda també com a psicologia animal, corrent que té com a objectiu principal conèixer la conductahumana i els seus mecanismes, a través de l’estudi d’altres espècies animals i fent comparacions entre els comportaments estudiats i els dels humans. Aquí s’acabarà afirmant les poques diferències entre les conductes animals i les humanes.

Una mica més endavant, a finals del segle XIX, trobem a Wilhelm Wundt (1832-1920), conegut sobretot per haver estat el primer en desenvolupar un laboratori depsicologia, el de Leipzig, tal com vam veure anteriorment, i per haver fundat la psicologia científica que considera l’anàlisi de la ment humana la funció dels psicòlegs, reduint-la a les sensacions i sentiments elementals que la constitueixen a través del mètode de la introspecció analítica. Aquest mètode consistia en que persones especialment ensinistrades donessin informació detallada dels seuspropis estats emocionals i les seves emocions a partir de les experiències realitzades al laboratori, així doncs, Wundt també es basa en aquesta psicologia experimental, tendència que més endavant es veurà desestimada per altres corrents que posen en dubte les seves aportacions, així com el propi mètode.

Si al segle XIX s’estableix la psicologia científica, és ja al segle XX que veiem que esdóna una alta proliferació d’escoles i de sistemes psicològics, i una gran aportació de nous coneixements i noves metodologies. Els estudiosos es qüestionen si són els processos sensorials o els més complexes, com el pensament i la memòria, els que s`han d’estudiar dins la disciplina de la psicologia. Però serà l’aparició del funcionalisme el que marcarà una nova identitat a la psicologia,sobretot a la nord-americana. El funcionalisme neix als Estats Units com a resposta a les limitacions imposades per la psicologia de caràcter estructuralista la qual tenia com a objectiu principal el descobrir el contingut de la consciència a través de l’anàlisi de la seva estructura interna. Davant d’aquesta rigidesa, el funcionalisme es proposa fer una psicologia on l’aplicació pràctica és allò mésimportant, així com el determinar la funció de les accions com a experiència, és a dir, es preocupa més de “ per a què serveix” que del “què és”. William James (1842-1910) és considerat el primer psicòleg pròpiament nord-americà i el fundador del funcionalisme. Desenvolupa el primer laboratori de psicologia al aleshores nomenat nou món amb l’objectiu de destinar-lo a l’ensenyament i a la...
Leer documento completo

Regístrate para leer el documento completo.

Estos documentos también te pueden resultar útiles

  • Divulgación científica
  • Divulgación Científica
  • Divulgacion Cientifica
  • Divulgacion Cientifica
  • Divulgacion Cientifica
  • Divulgacion Cientifica
  • Divulgacion cientifica
  • La Divulgación Científica

Conviértase en miembro formal de Buenas Tareas

INSCRÍBETE - ES GRATIS