II República espanyola

Páginas: 6 (1388 palabras) Publicado: 21 de junio de 2014
II República Espanyola






1) Situació a Espanya
1. 14 d’abril 1931 eleccions municipal:partits coalitzats Pacte San Sebastià s’imposen a les ciutat. els partits del P.S.S van constituir un govern provisional.
a. ·Govern provisional: Va convocar unes eleccions constituents el 28 de juny. La victòria va ser per la coalició d’esquerres. Les Corts van nombrar una comissióencarregada de la realització de la constitució del 1931.
2. ·Constitució 1931: Fort caràcter democràtic i progressista. Organització per autonomies (no és independent). Aiplia declaració de drets i llibertats. Sufragi a les dones i laïcitat.
Reformes:
Reforma religiosa: la Constitució del 31 va estipular la no-confessionalitat de l’estat. Llei de congregacions (limita el poder de l’església anivell educatiu. Els sectors catòlics van veure aquesta legislació com un atac a les seves conviccions. L’incendi d’alguns edificis religiosos per part dels anticlericals va fer que aquest por augmentés.
Reforma de l’exèrcit: Es van fer una sèrie de reformes per tal de crear un exèrcit professional i democràtic, una d’aquestes reformes va ser reduir els efectius de l’exèrcit, vapromulgar la Llei de retir de l’oficialitat. Amb aquestes reformes va aconseguir reduir la despesa de l’exèrcit, però alhora aquest fet va suposar que no es pogués dur a terme una modernització material, això no va ser ven rebut per els africanistes, que van tenir el suport dels de dretes per fer una revolta militar.
Reforma agrària: Es va dur a terme una reforma de propietat i de millores de lescondicions de vida dels pagesos. Es van fer una sèrie de primers decrets, on es va establir la prohibició de rescindir els contractes d’arrendament, es va fixar la jornada de vuit hores al camp , salaris mínims i l’obligació de conrear les terres aptes. La reforma més important va ser la Llei de reforma agrària (es volia modernitzar l’agricultura i millorar la situació social de lapagesia)= lentitud degut a la burocràcia i als obstacles dels propietaris= augment de la tensió social.
Reforma de l’Estat centralista:La Constitució del 31 va oferir un marc jurídic adequat per concedir institucions pròpies i estatuts d’autonomia a les nacionalitats històriques.
Reforma educativa i cultural: Es vol adoptar un model d’escola mixta, laica, obligatòria i gratuïta. El seu pressupostes va incrementar un 50%. També és volia millorar el nivell cultural.
Reformes laborals:Es va aprovar la Llei de contractes de treball i la Llei de jurats mixtos. També es va establir l’augment dels salaris, la creació d’assegurances socials, la setmana laboral de 40 hores i es va reforçar el paper dels sindicats agrícoles en les contractacions de les feines del camp.
ELS PROBLEMES DE LACOALICIÓ REPUBLICANOSOCIALISTA
1. Depressió econòmica mundial, en aquesta etapa trobem problemes interiors: atur agrícola, desigualtat en les terres etc...
2. Conflictivitat social: la lentitud de les reformes, especialment l’agrària, van provocar el desencís i la impaciència de molts treballadors=radicalització dels partits i els sindicats (CNT veu oportunitat idònia per dur el seuprojecte revolucionari).
3. Vagues, insurreccions i ocupacions de les terres van augmentar progressivament.


Desgast del govern d’Azaña


Reorganització de les dretes: es reestructuren al voltant del Partit Republicà Radical (Lerroux) La mobilització delssectors conservadors van donar com a resultat la formació de la Confederació Española de Derechas Autónomas.
Els sectors conservadors (per exemple: les JONS i la Falange) activitat contra el progrés del marxisme i una possible revolució bolxevic.

Aprofitament de l’exèrcit dels sectors conservadors de l’estat, per dur a terme un cop d’estat organitzat per Sanjurjo = va fracassar....
Leer documento completo

Regístrate para leer el documento completo.

Estos documentos también te pueden resultar útiles

  • la segona republica espanyola
  • La Segona Republica Espanyola
  • Activitats: La Segons República Espanyola
  • 2A Republica Espanyola
  • II República
  • La ii republica
  • La ii república
  • La II Republica

Conviértase en miembro formal de Buenas Tareas

INSCRÍBETE - ES GRATIS