Imperi japonès: de Manxúria a Hiroshima

Páginas: 19 (4654 palabras) Publicado: 29 de mayo de 2013
Introducció

En aquest treball s’explicarà l’evolució de l’Imperi japonès des de la conquesta de Manxúria i la creació de Manxukuo fins el final de l’imperi degut a la derrota a la Segona Guerra Mundial.
El primer punt del treball explicarà els antecedents, començant per la restauració Meiji de 1868 i finalitzant amb el final de la Primera Guerra Mundial el 1918 i inclouràl’expansionisme japonès de finals del s. XIX i principis del s. XX per Àsia.
El segon apartat explicarà la conquesta de Manxúria i la creació de l’estat titella de Manxukuo o Gran estat Manxú. També es tractarà les repercussions que provocà aquest fet en l’economia japonesa.
El tercer apartat començarà amb la Segona Guerra sino-japonesa (1937) i finalitzarà amb la derrota japonesa a la guerra mundial. Hihaurà un apartat dedicat a l’anomenat holocaust asiàtic i als camps de concentració japonesos.

Pels antecedents utilitzaré “Japón Contemporáneo” de Julia Moreno, “Japanese imperialism” i “El imperio japonés” de John Withney Hall.
Pels temes de Manxúria he utilitzat tota la bibliografia, especialment “Japanese imperialism: 1894-1945” de W.G. Beasley i “ El imperio japonés” de John WithneyHall.
Per l’apartat que tracta l’holocaust asiàtc, he utilitzat el llibre homònim, “El holocausto asiático” de Laurence Ress




Index

Antecedents La restauració Meiji 3
Expansionisme 4

Manxukuo Conquesta5
El Gran Estat manxú 6

La Guerra del pacífic La guerra sino-japonesa 7
La segona Guerra Mundial 8

Conclusions 16

Bibliografia17







1.Antecedents
1.1 La Restauració Meiji
Durant el segle XIX el Japó va viure l’obertura al comerç exterior i la fi de l’hegemonia del clan Tokugawa, que dominava el país des del segle XVII. L’any 1871 les darreres restes del poder Tokugawa van desaparèixer amb l’abolició delsdominis dels daimyō (poderosos senyors feudals).
Des de mitjans de segle, les pressions occidentals regien el comportament del país. Els occidentals eren percebuts com una amenaça i, alhora, com un estímul per la reforma. El desig de protegir el país front una possible inversió occidental fa que els que lluiten pel poder s’adonin de la necessitat de preservar la identitat japonesa, evitant aixíuna guerra civil.
Però el shogunat no era l’estructura política adequada per fer front a aquests perills. L’atenció es centra en l’emperador, com a autoritat històrica. S’intenten noves combinacions de poder entre el shogunat i els daimyō que també fracassen. Això comporta l’abolició del shogunat i la creació d’un nou estat en nom de l’emperador. El moviment triomfa el 1868 i els esforços delnou govern per mantenir-se en el poder i igualar el Japó a les potències occidentals desemboquen en les reformes que completen la revolució moderna del Japó.
L’any 1871 els daimyō són desposseïts, i la classe dels samurais abolida. Es proclama la llibertat individual i la igualtat social, i es realitzen grans esforços per reconstruir el país d’acord amb els esquemes occidentals.
Adiferencia de les revolucions europees, al Japó tingueren més importància els factors econòmics i socials que les ideologies politiques. Les revoltes camperoles seguien sent factors locals i no politics. No era una revolució burgesa ni camperola, els dirigents del moviment reformador provenien de la pròpia classe dels samurais, majoritàriament de les famílies inferiors.
El 1871, amb l’abolició...
Leer documento completo

Regístrate para leer el documento completo.

Estos documentos también te pueden resultar útiles

  • Hiroshima, Japon
  • Educaion en el imperio de japon
  • Imperio Chino Y Japonés
  • Educacion En El Imperio De Japon
  • Imperios emergentes estados unidos y japón
  • El imperio del japon
  • TERREMOTO JAPÓN HIROSHIMA
  • Imperio Japon S

Conviértase en miembro formal de Buenas Tareas

INSCRÍBETE - ES GRATIS