Intolerància i al·lèrgies

Páginas: 8 (1760 palabras) Publicado: 21 de febrero de 2014
INTOLERÀNCIES I AL·LÈRGIES

ÍNDEX
1. Introducció
2. Concepte i contrastació
3. Tipus
4. Causes que les provoquen
5. Símptomes (--quan, reaccions)
6. Diagnòstic (-->preu analítiques)
7. Tractament
8. Prevenció
9. Percentatges i evolució al llarg de la història
10. Enquestes a la població i especialistes
11. Desequilibris en la dieta a causa de la manca de nutrients
12. Fontsd’informació

3.TIPUS
A. Al·lèrgies respiratòries
-Si afecta al nas s’anomena rinitis, i si afecta als bronquis asma. Per exemple, els qui tenen al·lèrgia al pol·len pateixen de rinitis pol·línica.

B. Al·lèrgies cutànies
-Són les malalties que afecten la pell. Per exemple, els qui pateixen la dermatitis de contacte se’ls produeix un èczema (taques a la pell) sobre la zona de la pell que haestat en contacte amb l’al·lergen. Es localitza principalment a les mans, lòbuls de les orelles i zona del melic.
C. Al·lèrgia alimentària
Sol aparèixer abans dels 3 anys, ja que és l’etapa en la qual es defineix el sistema immunològic de l’ésser humà, i així és quan es determina la constitució atòpica (les al·lèrgies que tindrà o podria tenir). Els al·lèrgens són els propis aliments i arribena l'organisme per mitjà de la seva ingestió.
El primer punt de contacte amb l'al·lergen es dóna en la mucosa de la boca i en el tub digestiu (picor de boca, llavis i gola; dolors abdominals; diarrea). A vegades s'acompanya de símptomes en la pell i sistema respiratori, quan les partícules de l'aliment passen a la sang i es distribueixen per tot l'organisme.

Les al·lèrgies alimentàries mésfreqüents són:
A la llet de vaca
Apareix durant els primers sis mesos de la infància, quan els bebès són alimentats amb biberons i no toleren algunes proteïnes de la llet de vaca, i apareix excepcionalment si són alimentats amb llet materna. Sol desaparèixer als 3 o 4 anys d’edat. Una alternativa a la llet de vaca és la llet de soja o de cabra.

A l’ou
És freqüent durant la infància i és degudaa les proteïnes de la clara. Generalment coexisteix amb l’al·lèrgia a la llet i desapareix als dos anys d’edat. Aquests infants cal que tinguin precaució amb determinades vacunes ja que poden causar una reacció al·lèrgica.

Als cereals
La farina del blat, ordi, avena, etc., pot causar al·lèrgia a qualsevol edat. La celiaquia és una al·lèrgia al gluten, substància que contenen el blat, l’ordi iel sègol.

Al peix i marisc
Els al·lèrgens del peix sovint són comuns en moltes espècies diferents. És més freqüent
l'al·lèrgia al peix blanc que al blau.

És freqüent en adults i una vegada desenvolupada, persisteix tota la vida. Els més freqüents són els crustacis (com la gamba, la llagosta i el llamàntol) i amb molta menys freqüència els cefalòpodes (sépia, calamar) i mol·luscs (ostra,cloïssa, clòtxina).

A les fruites i llegums
Les fruites fresques són una causa freqüent d’al·lèrgia, sobretot cal destacar la poma seguits d'albercocs, prunes, peres i algunes fruites tropicals com el kiwi. Les fruites seques també són una causa freqüent d'al·lèrgia, especialment les nous, ametles, avellanes, castanyes i cacauets. Els llegums, llentilles i cigrons també poden causarreaccions al·lèrgiques.

Als additius, conservants i colorants
Els additius són substàncies químiques o naturals que s'afegeixen als aliments, cosmètics o medicaments a fi d'evitar o retardar la seua descomposició (conservants), millorar el seu sabor (aromatitzants, edulcorants), canviar el seu color (colorants), alterar la seva textura (estabilitzants) o mantindre la seua qualitat nutritiva.D. Al·lèrgia a medicaments
Qualsevol medicament pot donar lloc a una reacció adversa, és a dir, un efecte no desitjat diferent de la seva acció farmacològica, però només el 10% d’aquestes reaccions són al·lèrgiques.
Els medicaments que provoquen més sovint estes reaccions són els analgèsics i antiinflamatoris (sobretot l'aspirina) i els antibiòtics (sobretot els de la família de la...
Leer documento completo

Regístrate para leer el documento completo.

Estos documentos también te pueden resultar útiles

  • Fòbies i Al·lèrgies
  • Al·lergies
  • intolerancia
  • Intolerancia
  • Intolerancia
  • LA INTOLERANCIA
  • La Intolerancia
  • la intolerancia

Conviértase en miembro formal de Buenas Tareas

INSCRÍBETE - ES GRATIS