introducció la vida incerta, josep carner

Páginas: 2 (415 palabras) Publicado: 12 de noviembre de 2014
COMENTARI DE TEXT


LA VIDA INCERTA, DE JOSEP CARNER


La vida incerta és un poema de Carner, autor que és considerat el màxim exponent de la literatura noucentista. El Noucentisme va serelmoviment politicocultural que entre el 1906 (any en què Carner va publicar Els fruits saborosos) i el 1923 recull les aspiracions dels capdavanters de la burgesia catalana, crea una ideologia delsseusinteressos i formula uns models de comportament social per fer possible la seva acció reformista. La ideologia noucentista es basava, sobretot, a considerar la raó i l’intel·lecte sempre per damuntdelsentiment i de l’instint i el principi de la realitat per damunt del principi del plaer i defensava la contenció i la laboriositat. A més, en concretava en l’exaltació del present i en la revisiódelpassat (entroncant amb la tradició clàssica). En concret, aquest ideari noucentista gira entorn d’uns mots clau: intervenció, imperialisme, arbitrarisme, classicisme, mediterranisme i civilitatque,emprats com a directrius, havien de culminar en allò que els noucentistes anomenaven “obra ben feta”.
En aquest context, Carner, poeta, periodista, dramaturg, diplomàtic i traductor, ens ha llegatunavasta obra literària que va representar la introducció d’una nova sensibilitat dintre la literatura catalana.
El poema La vida incerta pertany a l’obra La primavera al poblet (1935). En aquestaobra espot veure l’adaptació del simbolisme que va fer l’autor.

Parafraseig
La primera estrofa ens introdueix el pretext del qual parteix el poema. Aquest es basa sobre la imatge d’un riu cobert de fulles(que són equiparades amb un setí, una peça de roba) dins d’un primaveral i canviant panorama meteorològic.
A la segona estrofa s’observa una reflexió referent al pas del temps i a allò que ja notornarà, prenent la primavera com a font de perfecció o d’enyor, encara que la reflexió també es pot entendre com a d’incertesa davant d’una vida que no té cap garantia de ser perdurable en els mesos i...
Leer documento completo

Regístrate para leer el documento completo.

Estos documentos también te pueden resultar útiles

  • Comentari de text de La Vida Incerta de Josep Carner
  • Josep CArner
  • Josep Carner
  • Josep Carner
  • Josep Carner
  • Josep carner
  • josep carner
  • Josep carner

Conviértase en miembro formal de Buenas Tareas

INSCRÍBETE - ES GRATIS