Introducció a l'ordenament jurídic

Páginas: 12 (2833 palabras) Publicado: 29 de octubre de 2011
1- Introducció al departament jurídic

ORDENAMENT JURÍDIC

Definició: conjunt de normes jurídiques que regulen el funcionament d'una societat o d'una comunitat. Hi ha una sèria d'elements que fan que una societat tengui un cert funcionament, estam parlant de les normes jurídiques, normes que tenen la força de l'estat, de l'organització política. Així, aquestes normes poden imposar-se per laforça de l'estat, és a dir, l'estat pot obligar a cumplir-les, en canvi, les normes morals, ètiques, religioses, etc. ningú les pot imposar. La societat pot presionar a que algú les segueixi, però no les pot imposar.

Aquesta força de l'estat és la llei. Existeixen normes jurídiques vigents i d'obligat cumpliment (ara i aquí) i d'altres que han estat abol·lides.

Entenem per dret positiu unconjunt de normes que són aplicables a aquest moment perquè estan vigents. Però també es pot veure des del punt de vista històric com a tot el conjunt de normes que han estat vigents en qualque moment.

Les persones vivim en societat, és a dir, tenim dobla naturalesa:
- L'home social: no es pot imaginar a la persona sense el seu aspecte social.
- Lʼindividu: entès com a subjecte, com apersona particular (ésser individual).

L'ordenament jurídic (el dret), seguint aquest mateix esquema, també es divideix en dos grups responent a aquesta dobla realitat:

- Dret Privat
- Dret Públic

El dret privat es pot definir com a un conjunt de normes que regulen les relacions entre els particulars (subjectes individuals) i les que fan referència a la personalitat. Les normes que fanreferència a la personalitat són:

- Dret civil: fa referència a la persona, per això es molt extens (matrimoni, filiació, obligacions i contractes, mort (herència), propietat, etc).
- Dret mercantil: dret del comerç.

El dret públic es pot definir com a conjunt de normes jurídiques que regulen el funcionament de les administracions públiques de les relacions entre sí i de les relacionsentre els particulars i l'Estat. El dret públic comprèn:

- Dret Administratiu.
- Dret Urbanístic.
- Dret sobre el Medi Ambient.
- Dret sobre la Seguretat Social.
- Dret Procesal.
- Dret Penal.

El dissenyador d'interiors tracta amb els dos tipus de drets (privat i públic).

* Dret Penal: és la part del dret coneguda com a Ultima Ratio, “la darrera raó de ser” del dret perquèrepresenta el dret del càstig de l'Estat. Dins l'Ordenament Jurídic modern del món occidental el dret del càstig està reservat a l'Estat, la violència la monopolitza l'Estat, com, per exemple, la privació de la llibertat, càstig més gran actualment a Europa ja que la pena de mort ha estat abol·lida.

El Dret Penal es regeix per un codi, per el Codi Penal que són una sèrie dʼarticles on esdescriuen accions que no es poden fer, a les quals seʼls hi aplica una pena. Dins el Codi Penal, que està vigent a Espanya, trobam
una sèrie dʼarticles que fan referència a delictes culturals, mediambientals, patrimoni històric i artístic, dʼordenació del territori, etc.

Tot això és el concepte actual i modern d'ordenament jurídic, que surt a finals del segle XVII fins a l'actualitat. Això es basaen aconseguir la igualtat dels ciutadans. L'origen està en un francès: Montesquieu, que desenvolupà la teoria de la divisió dels poders com a manera perquè un estat pugui funcionar democràticament.

FONTS DEL DRET

Segons el títol preliminar del Codi Civil, que és una part general del Dret, diu que les fonts del dret són tres:

1. Llei.
2. Costum.
3. Principis generals del Dret

1. LLEI- Norma jurídica escrita. El 99% de l'Ordenament Jurídic Modern està format per normes jurídiques escrites, ja que quan aquestes són aprovades es publiquen. Si una llei no és aprovada i publicada no és valida, no és vigent.

Aquestes normes es publiquen als Bolletins Oficials

- B.O.E. (Bolletí Oficial de l'Estat): s'hi publiquen les normes jurídiques oficials aprovades per organismes o...
Leer documento completo

Regístrate para leer el documento completo.

Estos documentos también te pueden resultar útiles

  • Caracterítiques de l'ordenament jurídic comunitari
  • introduccio
  • juridicismo juridico
  • Introducci
  • introduccio
  • INTRODUCCIO
  • Introducció
  • introduccio

Conviértase en miembro formal de Buenas Tareas

INSCRÍBETE - ES GRATIS