Inversió publicitària al mitjà radiofònic: present i futur

Páginas: 8 (1866 palabras) Publicado: 25 de marzo de 2011
PAC 1: INVERSIÓ PUBLICITÀRIA AL MITJÀ RADIOFÒNIC: PRESENT I FUTUR
Infoadex: Tendències en les inversions publicitàries radiofòniques en relació a la resta de mitjans.

Des de l’aparició de la ràdio al 1924 ja es va advertir del seu potencial efecte en els oients, i es van suggerir els primers programes patrocinats, mencions a mode de històries o cançons que t’enganxaven. Més endavant, amb latelevisió, va anar essent substituït. Actualment és el segon mitjà en el rànquing d’audiència però el quart en quant a inversió publicitària. Pel general, la ràdio és el mitjà del que es prescindeix quan el pressupost publicitari és limitat o en el qual s’inverteix el que sobra.

Segons les dades de inversió de Infoadex, la radio ha presentat un decreixement en la inversió publicitària en l’any2009 d’un 16.3%. La crisis econòmica unit als nous mitjans de comunicació, que continuen creixent, han provocat una caiguda de la inversió publicitària en tots els mitjans convencionals a Espanya en un 20,8%.  Com ha novetat, Internet ha superat en inversió publicitària a la ràdio i a les revistes, a Espanya durant el 2009. El volum de negoci, mogut a Espanya, a Internet ha arribat als 654,1milions d’euros amb una pujada del 7,2%.

Tot i així, deixant de banda Internet, podem observar que la resta mitjans convencionals han sofert una caiguda en les inversions publicitàries, essent la radio la que ha sofert el menor descens, en comparació amb la televisió , la premsa, revistes o la publicitat exterior. Aquest any, per tant, si comparem amb l’estudi Infoadex de l’any 2008, i com a dadahistòrica en almenys els últims 20 anys, el mitjà ràdio ha superat en inversió al mitjà revistes, tot i que com he comentat abans, l’hi ha passat al davant internet. Per tant, així com l’any 2008 les revistes ocupaven el tercer lloc en el rànquing d’inversió i la ràdio el quart lloc, aquest any seguint la televisió i els diaris (primer i segon lloc), està Internet en tercer lloc, després la ràdioen el seu quart lloc, i en cinquè lloc les revistes.

Així doncs, la televisió segueix liderant la inversió en publicitat, facturant 
2.368.000 l'any, tot i haver patit un descens del 23,2% en 
2009, i els diaris segueixen en segon lloc, tot i el seu descens del 22,1%, amb una inversió de 1.174.000 l’any. Internet, per la seva banda ha guanyat posiciones col·locant-se en tercer lloc en elrànquing, i la ràdio s’ha quedat en el seu quart lloc habitual, tot i que per davant de les revistes, per primer cop en molts temps. I és que els mitjans més mal parats han estat revistes i suplements, que s'han enfonsat un 35%.

Els mitjans convencionals no són els únics que s’han vist afectats per la crisi. També els mitjans no convencionals han tingut una caiguda en quan a les seves inversionspublicitàries essent les més dures d’un 27,7% en Merchandising, senyalització i ròtols; d’un 27,1% en publicitat d’empreses en revistes, bolletins i memòries; i d’un 25,9% en fires i exposicions. Les menys afectades amb caigudes més baixes han estat els actes de patrocini esportiu (amb una caiguda del 4,6%); animacions en punts de venta (3,8%), bústies i fullets (2,3%), mailing personalitzat (2,5%); itargetes de fidelització (3,6%). Tot i així, hi ha mitjans no convencionals que han aconseguit superar aquest mal any i han obtingut un ascens en les seves inversions. Aquest és el cas del màrqueting mòbil i el màrqueting telefònic, amb una pujada en la inversió publicitària d’un 8,5% i un1,9%, respectivament.

En resum, l’any 2009 ha estat el pitjor de la historia del sector publicitari, ambuna caiguda molt gran respecte els anys anteriors. Tots els mitjans de comunicació convencionals registren una caiguda superior al 20% excepte la ràdio que es d’un 16.3%, i excepte Internet que és l’únic que enlloc de decréixer, ha crescut en un 9.9% la seva inversió, cosa que ha sigut detonant perquè avancés posicions en els rànquings i es situés per davant de la ràdio i les revistes. I la...
Leer documento completo

Regístrate para leer el documento completo.

Estos documentos también te pueden resultar útiles

  • Present, Passat I Futur De L'Handbol
  • Present i futur de la publicitat
  • Futuro Publicitario
  • Pasado, presente y futuro simple
  • Presente y futuro de la invetigacion de operaciones
  • Presente y futuro de las comunidades autogestivas
  • Informatica presente y futuro
  • Presente y futuro de la ergonomia

Conviértase en miembro formal de Buenas Tareas

INSCRÍBETE - ES GRATIS