JAUME ROIG

Páginas: 6 (1258 palabras) Publicado: 4 de octubre de 2015
JAUME ROIG
Biografia
Jaume Roig és un altre dels autors importants del segle XV valencià. Va nàixer al principi de la centúria a València i va morir a la mateixa ciutat el 1478.
Estudià medicina i exercí de metge a València, on arribà a ser administrador de l´hospital d´En Clapers. Apareix citat moltes vegades com a examinador de metges i fou així mateix metge particular de la reina Maria deCastella, muller d´Alfons el Magnànim. 
Casat amb Isabel Pellicer, tingué sis fills, i la filla menuda professà en el convent on era abadessa Isabel de Villena, convent del qual eren benefactors Jaume Roig i la seua esposa
L´any 1459, fugint d´una epidèmia que assolava la ciutat de València, Jaume Roig es va refugiar a Callosa d´en Sarrià i va iniciar la redacció de l´Espill, amb el propòsit -comell mateix declara al principi de l´obra- de demostrar que totes les dones són malvades.
Característiques de l´Espill
  Aquesta és l´obra més important de la producció literària de Jaume Roig.  Aquest llibre el coneixem pel títol que li posà l´autor –l´Espill- i per dos més, Llibre de consells i Llibre de les dones, deguts a la mà d´editors posteriors.  És una novel·la escrita en vers, seguint latradició de les noves rimades. El mateix autor diu que l´escriu en noves rimades comediades, és a dir, partides, per tal com està escrita amb versos apariats de quatre síl·labes, cosa que en dificulta la lectura.
La història està narrada en primera persona i és un al·legat contra les dones. Podem afirmar que és un dels exponents més evidents de la misogínia de l´època, ja que es proposa demostrar laperversitat intrínseca del sexe femení. L´obra pretén convéncer els homes perquè s´allunyen de les dones a causa de la maldat pròpia d´aquestes. A fi d´aconseguir-ho utilitzarà dos elements: el primer, l´experiència vital del protagonista, la vida del qual és mostrada com un fracàs absolut per culpa de les dones; l´altre, un argument presentat per mitjà d´una aparició que té el protagonista enquè el rei Salomó l´adoctrina i alliçona sobre com de perverses poden arribar a ser les dones.
  Aquesta obra, per tant, és una clara continuadora de la tradició misògina anterior i hi trobem els mateixos tòpics, ja que considera la dona com la causa de tots els mals i els vicis del món, perquè és la inductora del primer pecat, si tenim en compte que totes les dones descendeixen d´Eva, que fou lacausant del pecat original. Al final, solament salvarà dues dones: la seua muller, Isabel Pellicer, i la mare de Déu.
  Com acabem de dir, el llibre és, en definitiva, una sàtira cruel contra les dones, redactada amb un to moral que intenta advertir el lector de la seua maldat, però no està fet amb un to jocós, sinó que està impregnat de pessimisme, cosa explicable a més si tenim en compte que l´obrafou escrita a Callosa, on l´autor fugí de València a conseqüència de la pesta que afectà la ciutat l´any 1460.

Una altra de les característiques de la novel·la de Roig és el seu caràcter burgés. En primer lloc per l´autor, que no és un cavaller sinó un metge. També per la història que conta: un protagonista de família humil que a través del seu esforç aconsegueix una bona posició econòmica–aconseguida, però, com a mercenari sense que mostre cap interés per armar-se cavaller- i que aspira tan sols a viure tranquil·lament a la seua ciutat, València, amb els béns que ha assolit i al costat d´una esposa. El protagonista, doncs, no pertany ni a la noblesa ni a la cavalleria, i té un ideal de vida clarament burgés: vol casar-se i fer unavida retirada i tranquil·la.
Per últim, assenyalar quel´Espill té l´esperit d´una autèntica novel·la realista. El narrador protagonista situa els relats en els ambients més diversos i per les situacions més pintoresques.La narració esdevé així un veritable espill que va reflectint tots els racons de la vida popular de la València del XV. L´Espill impressiona pel seu caràcter d´experiència viscuda, d´observació de la realitat.

En aquest sentit, la...
Leer documento completo

Regístrate para leer el documento completo.

Estos documentos también te pueden resultar útiles

  • Jaume Roig
  • L'Espill de Jaume Roig, comentari de text.
  • Roig
  • Jaume
  • Montserrat Roig
  • Jaume I
  • Jaume Carbonell
  • Apuntes roig

Conviértase en miembro formal de Buenas Tareas

INSCRÍBETE - ES GRATIS