Jesús moncada estruga

Páginas: 3 (514 palabras) Publicado: 6 de diciembre de 2011
JESÚS MONCADA ESTRUGA

BIOGRAFIA

Va néixer a Mequinensa, Baix Cinca, Saragossa, l’1 de desembre de 1941 i va morir, el 13 de juny de 2005, d’un càncer de pulmó com el seu pare. El seu pare ésdeia Josep Moncada i la seva mare Maria Estruga. Els seus pares tenien una botiga de queviures i a més amés el seu pare amb uns socis tenia un molí d’oli.
Moncada va fer els estudis primaris aMequinensa. Un mestre el va preparar per la prova d’ingrés i els dos cursos de batxillerat. Després d’anar a Saragossa al Colegio Santo Tomás de Aquino, mentre feina els dos cursos de batxillerat, vacompaginar-los amb els estudis de Magisteri. Va acabar la carrera amb 17 anys i va anar a treballar al seu poble natiu, però no el deixaven ja que no tenia l’edat, però van fer un arreglo i va podertreballar.
El seu pare volia que es tragues les oposicions i se les va treure i li van donar plaça en un poble d’Aragó i no hi va voler anar perquè li faltava poc per anar a fer el servei militar. Quan vahaver fet el servei miliar va tornar al poble i va treballar en una escola de secundària que es deia Maria Quintana.
Animat pel seu amic Edmon Vallès és va instal•lar a Barcelona per tal de dedicar-sea la literatura i pintura. Primer es va dedicar a la pintura perquè no va tenir feina, al matí feia pintura comercial i a la tarda feien la pintura que a cadascú li agradava, és a dir, al matí ésguanyava la vida i a la tarda no. Passat un any Edmon li va dir que hi havia feina a l’editorial Montaner i Simón, al departament de producció de Pere Calders (que havia retornat de l’exili al 1962), elqual li va donar feina.
La primera narració que va escriure amb català es va titular “Joc de caps”. Li va agradar molt a Pere Calders, que el va animar a presentar-se a premis i la va corregirl’ortografia. En aquella època es presentar a tres premis: Premi Brugués, premi Jaume March i al premi Joan Santamaria. Dels quals va guanyar els tres. Va arribar un moment que va decidir dedicar-se...
Leer documento completo

Regístrate para leer el documento completo.

Estos documentos también te pueden resultar útiles

  • Jesús Moncada 1941 2005
  • El cafè de la granota Jesús Moncada
  • El cafè de la granota
  • Biografia Jesus Moncada
  • Jesús Moncada dossier
  • Monce
  • monce
  • Monce

Conviértase en miembro formal de Buenas Tareas

INSCRÍBETE - ES GRATIS