Joanot Martorell

Páginas: 4 (959 palabras) Publicado: 30 de junio de 2015
Joanot Martorell (Gandia, aprox 1413 - València, 1468) fou un escriptor medieval valencià en llengua catalana, conegut PER haver escrit el Tirant lo Blanc, la seva obra més coneguda i considerada laprimera novel·la moderna d'Europa.
Vida
La seva naixença se situa ENTRE el 1413 i el 1415 a la ciutat de València segons l'historiador Jaume Chiner, en el si del llinatge dels Martorell, una famíliade la mitjana noblesa originària de Gandia, però establerta a València des de 1400. El seu avi va ser conseller reial i el seu PARE, cambrer del rei Martí l'Humà.
De Joanot Martorell, que era cunyatd'Ausiàs March, es coneixen força elements biogràfics que ens el mostren COM un cavaller vigorós de vida agitada.
Féu llargues ESTADES a Anglaterra, Portugal i Itàlia com a conseqüència de diverseslluites cavalleresques a les quals era aficionat.
Joanot Martorell era un cavaller vigorós i un molt bon escriptor. Va néixer el segle XV a València, exactament a Gandia. Gandia també acollí Ausiàs Marchi Joan Roís de Corella. El 1433 Martorell surt per primera vegada documentat en una lletra de batalla. Joanot Martorell provocava molts enfrontaments. N'hi ha quatre de molt famosos.
1. L'any 1437contra Joan de Monpalau. El seu cosí, era una qüestió d'honor, ja que aquest havia promès el seu casament amb la seva germana Damiata i no el va complir. En aquest enfrontament, Joanot Martorell va ferque el rei d'Anglaterra fes de jutge, finalment, s'arreglà quan Joan de Montpalau va pagar una quantitat considerable de diners a Damiata.[1] El conjunt d'aquestes lletres de batalla han estatpublicades, en una versió modernitzada per Joan-Lluís Lluís, per l'editorial Barcino.[2]
2. L'any 1442 contra Jaume Ripoll.[3]
3. L'any 1442 contra Felip Boil, a causa d'un testimoni gràfic.[4]
4. Des del'any 1442 fins al 1450 contra Gonzalo de Híjar.[5]
Cap dels quatre enfrontaments va comportar grans guerres. Darrere d'aquest personatge tan bregós, també hi havia un amant de la literatura. Martorell...
Leer documento completo

Regístrate para leer el documento completo.

Estos documentos también te pueden resultar útiles

  • Joanot martorell
  • Joanot martorell
  • Joanot Martorell
  • Joanot Martorell
  • Joanot martorell
  • Joanot Martorell
  • Tirant lo blanc, joanot martorell
  • Joanot Martorell preguntes

Conviértase en miembro formal de Buenas Tareas

INSCRÍBETE - ES GRATIS